Hlavní obsah

Vánoční zvyky na britských ostrovech: pečený krocan, horký punč i ponožka za oknem

Pro většinu křesťanů začínají Vánoce adventem. Zvyky a způsob slavení svátků se v jednotlivých koutech Velké Británie liší, ačkoliv mnohdy už jen místem původu. Mnoho tradic se už rozšířilo daleko za hranice ostrova, například totiž původem britské líbání pod jmelím se dnes těší oblibě i u některých Čechů.

Článek

V Anglii, Skotsku a Walesu vzniklo mnoho nám známých vánočních zvyků. Mezi ně patří posílání vánočních pohlednic a věšení jmelí v pokoji nebo předsíni. Podle tradice můžete políbit toho, kdo pod jmelím právě stojí.

.: Anglický zvyk líbání pod zavěšeným jmelím se ujal i u nás.

.: Anglický zvyk líbání pod zavěšeným jmelím se ujal i u nás. foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Na Štědrý den děti v domě věší ponožky pro Father Christmas (Otce Vánoc), britskou verzi Santa Clause, který je naplní dárky.

V Anglii je na stole pečený krocan a ovocný pudink

Odpoledne na Štědrý den většina Britů sleduje v televizi královnu, která pronáší slavnostní vánoční řeč. V Anglii se na Vánoce servíruje pečený krocan a jako dezert biskupský chlebíček a ovocný pudink.

Několik dní před Vánocemi chodí děti nebo i skupinky dospělých dům od domu a zpívají vánoční koledy. Děti si chtějí vykoledovat peníze pro sebe, ale dospělí je zpravidla věnují na charitu.

Tato tradice je stará mnoho let, kdy koledníci zpívali koledy výměnou za hrnek s nápojem bowle z tzv. wassail-bowl. Bowle obsahovala horký punč připravený z anglického piva, jablek, vajec, cukru a koření.

Horký punč je tradicí v mnoha zemích

Slovo wassail pochází z Was haile, starého saského pozdravu, který znamená Na zdraví. I dnes lidé na velkých oslavách často pijí punč, jenž je obvykle vyroben z vína a dalších alkoholických přísad, ovoce a koření.

V Irsku lidé dávají na Štědrý večer na okno zapálenou svíčku, aby uvítali Marii a Josefa. Ve Walesu pořádají lidé několik týdnů před Vánocemi soutěže ve zpěvu koled.

Hlavním chodem sváteční večeře je pečený krocan. Lidé ve Skotsku také večeří pečeného krocana a u štědrovečerní večeře si vyměňují malé dárky.

Některé rodiny ve Skotsku zdobí vánoční stromek společně a přitom zpívají koledy. Ovšem většina rodin si nechává největší oslavy až na Nový rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám