Hlavní obsah

Vánoční strom už míří z Krkonoš na Staroměstské náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třicetimetrový strom, který během Vánoc ozdobí pražské Staroměstské náměstí, už je poražen. Zhruba 90 let starý smrk, který pokáceli dřevorubci v Janských Lázních na Trutnovsku, zamíří v neděli v podvečer do Prahy. Slavnostně rozsvícen pak bude příští sobotu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dřevorubci kácí v Janských Lázních strom pro Staroměstské náměstí v Praze.

Článek

Strom ze stejné lokality ozdobil historické náměstí už předloni. Letos měli dřevorubci mnohem těžší podmínky. Nově napadaný sníh ztěžoval nákladnímu autu a jeřábu přístup do lesa a práce se zpomalovaly. Navíc při běžném kácení dřeva se tolik nehledí na polámané větve, ovšem vánoční strom nesmí přijít o košatou korunu a proto se pozvolna spouští na návěs.

Strom se musel podrobit důkladným testům

"Kandidátů bylo několik desítek, nakonec se vybíralo ze tří smrků v Podkrkonoší. Jeden byl nádherný, fantastický, ale těžko by se k němu dostala technika," řekl Drahný.

I zvolený strom však splňuje žádané parametry. Má pěkně rostlou korunu, je symetrický s hustými porostem větví. Odborníci věnují jeho výběru velkou pozornost. Dendrologové provedli několik zkoušek, nejen prostým okem, ale i nebozezem, kdy navrtali do stromu dírku a odebrali vzorek, aby zjistili, zda ve smrku není hniloba.

"Nově se ho podrobil také měření akustickým tomografem. Dřevo přenáší zvuk a odhalí případné praskliny, což je zásadní pro stabilitu stromu," uvedl Drahný.

Neštěstí z loňska by se nemělo opakovat

Strom zkrácený na 22 metrů musí odborná firma na náměstí řádně ukotvit, aby nedošlo k neštěstí jako v roce 2003. Tehdy se pětadvacetimetrový vánoční smrk zřítil a zranil pět lidí. Těžce zranil britského turistu Malcoma Tuffina. Muž utrpěl zlomeniny stehenních kostí a hrudní páteře. Městský soud v Praze mu pak přiznal odškodnění 560.000 korun.

Vánoční smrk ozáří Staroměstské náměstí příští sobotu, a symbolicky tak zahájí trhy, které potrvají 34 dní. Také jiná města již pravidelně instalují na centrálním náměstí ozdobené jehličnany. Například řada měst v Pardubickém kraji se rozhodla slavnostně rozsvítit stromy příští neděli v podvečer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám