Hlavní obsah

Vánoce v České televizi: pohádky i čtyřhodinový speciál Václava Moravce

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nestárnoucí Pyšná princezna a nová pohádka o lásce Kouzla králů od režiséra Zdeňka Zelenky na Štědrý den, osvědčený vánoční hit Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha na Boží hod a Maharal–Tajemství talismanu na Štěpána. To jsou hlavní vánoční večerní pořady na ČT jedničce. ČT24 chystá čtyřhodinový speciál Václava Moravce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Jiří Janeček

Článek

Silvestrovský večer budou diváci, kteří se rozhodnou pro obrazovku veřejnoprávní televize trávit s Taxíkem moderátora Aleše Hámy a silvestrovskými vydáními pořadů 168 hodin, Všechnopárty, Pošty pro tebe a dalšími, a také sestřihem Hvězdy (filmové) slaví na Silvestra. Kdo přednese novoroční přípitek, nechce ČT v předstihu prozradit.

Nový rok ve vážnějším tónu nabídne večer nové české filmové drama Václav s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Kromě klasického novoročního projevu prezidenta Václava Klause uslyšíme i projev premiéra Mirka Topolánka k českému předsednictví v EU.

Novoroční novinkou bude čtyřhodinový speciál Otázky Václava Moravce vysílaný na ČT 24 a věnovaný rovněž předsednictví Česka v EU. „Kdo v něm bude, je v jednání, nemohu předbíhat, jelikož většina ještě nebyla ani oslovena a jiní zatím neřekli, zda mohou. Ale obecně chceme ty nejvyšší politiky a klíčové osobnosti EU,“ řekl v úterý Právu ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Motto Vánoc: hendikepované děti

„Vánoce pro tebe i pro mne“, je mottem letošní veřejnoprávní obrazovky. „Pojali jsme tyto Vánoce jako integraci hendikepovaných. Škoda, že jsme na to nepřišli dřív,“ prohlásil na tiskové konferenci generální ředitel ČT Jiří Janeček. Jako svůj tip doporučil Werichovu pohádku Fimfárum 2 (vysílá na Nový rok ČT jednička v 16.00 hodin).

Pro dětské diváky je připraveno šest prémierových pohádek a čtyři další pořady. Mezi nimi prý na projekci velice zaujal pohádkový muzikál Fredy a Zlatovláska (Silvestr, ČT jednička od 17.45), jehož scénář napsala úspěšná Eva Papoušková (autorka seriálu Pojišťovna štěstí). „Zpívá, hraje a tančí v něm mnoho nadějných mladých tanečníků, zejména ze souboru Z. I. P. Písek,“ podotkla programová ředitelka ČT Kateřina Fričová.

Herec se našel na poslední den

Ve Štědrovečerní pohádce Kouzla králů hrají hlavní dvojici odvážného Tomáše a princezny Mariany Martin Kraus (jen shoda jmen s moderátorem a hercem Janem Krausem) a Petra Tenorová. „Postavu Tomáše nemohl režisér Zdeněk Zelenka dlouho obsadit. Měl náročné požadavky - neokoukanou tvář, milý, vtipný, pohledný, musí umět šermovat, jezdit na koni. A takový se objevil až úplně na poslední den konkursu. Dá se říci, že nám Martin doslova spadl z nebe,“ prozradil ředitel výroby ČT Václav Myslík.

A co budou vysílat na Vánoce Nova a Prima? Nova zatím neprozradila a Prima počítá na Štědrý den večer s klasickou českou pohádkou Obušku z pytle ven, štědrovečerním vydáním Hádej, kdo jsem a americkým filmem Nový svět s Ch. Plummerem. Na Boží hod budou Velmi křehké vztahy a americká komedie Se slovníkem v posteli.

Reklama

Výběr článků

Načítám