Hlavní obsah

Vybíráme herní počítač a notebook na Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co by měl obsahovat správný herní počítač? Řekneme vám to. Prozradíme i jeho cenu. Zkusíme ho nahradit také slušným pařanským notebookem. Na závěr zavítáme i do světa herních mašinek. Vánoce opět stojí za dveřmi.

Článek

Možná se i vy rozhodujete, čím letos své ratolesti překvapíte. Třeba to bude nový počítač, který se nezalekne ani posledních her. Ve srovnání s minulými lety už nemusíte sahat příliš hluboko do peněženky, abyste na něj měli.

PC s dobrým výkonem seženeme už v cenovém rozmezí 15 000 – 20 000 korun. A děti budou přitom nadšené, že na něm spustí i graficky bombastické gamesky.

Co nesmí chybět

Ať už budete vybírat z počítačů vystavených v nákupních centrech, nebo si je budete skládat v počítačovém obchodě sami po poradě s odborníkem (doporučujeme), nesmíte zapomenout na několik věcí. Tou hlavní je u herního počítače grafická karta. Na ní moc neušetříte.

:. Hráči si často zakládají také na designu. foto: NOVINKY

Připravte si 3000 až 4000 korun na tu nejlevnější, která ale nabídne dostatečný výkon. Řadí se k ní například GeForce 8800 GT a Radeon HD 3870. Za ještě lepší kousky (např. GeForce GTX 280) pak zaplatíte výrazně nad 10 000 korun. Nejsou však nutné. Přestože nám výrobci procesorů tvrdí, že potřebujeme čtyřjádrové čipy, opak je pravdou.

Hráčům postačí i levnější dvoujádra. Klidně zkuste cokoliv z rodiny Intel Core 2 Duo s frekvencí nad 2,5 GHz. Budete spokojeni.

Poslední veledůležitou věcí je mít v počítači dostatek paměti. Dva gigabyty budou sice stačit, ale protože váš stroj nejspíš pojede na operačním systému Windows Vista, doporučujeme ho vybavit dvojnásobkem.

:. Trendem poslední doby jsou herní konzole. Příkladem může být mimo jiné PlayStation 3 od Sony. foto: Sony

V další výbavě bychom rádi viděli 500W zdroj, nejméně 500GB pevný disk, vypalovací DVD mechaniku, ale klidně i její Bluray verzi. A dobré reprobedny s větším výkonem v konfiguraci 4.1 (čtyři satelity plus subwoofer) a lepší.

Jak na notebooky

Dobrý herní notebook poznáme nejlépe podle instalované grafické karty. Pokud na něm uvidíte nápis „integrované 3D jádro“, pak od něj rychle utíkejte pryč. Hraní na takovém přístroji by bylo spíš k vzteku.

:. Herní notebook ASmobile Z97V disponuje grafickou kartu GeForce 9650M GT s 1GB paměti.foto: Novinky/mas

Grafiku ve většině přenosných počítačů nevyměníme. Už při nákupu si proto dejte pozor na to, jaká karta se v něm skrývá. Naše herní minimum splňují jádra GeForce 8600. Světoborný výkon sice nenabídnou, ale zase notebook výrazně neprodraží.

Připravte se na to, že herní laptop stojí více než podobně silný stolní počítač. Počítejte minimálně s 30 000 korunami. Výkonnější modely jsou pochopitelně mnohem dražší.

Na čem si zahrajete nejlépe?
Počítačová sestava
V počítači pro hráče nemůže chybět výkonný procesor. Vybíráme E7400 (2,8 GHz, dvě jádra) za necelých 3500 korun. Přidáme 2 GB operační paměti (asi 1500 korun) a grafickou kartu – třeba GeForce 8800 GT (3200 Kč). Nutný a nepříliš drahý základ mašiny pro pařany tak máme hotov. Z další výbavy doporučujeme přikoupit lepší myš (například Logitech MX18 za 800 Kč) a reproduktory (Creative Labs Gigaworks ProGamer 500 THX za 5200 Kč). Ty bohužel výrazně zvedají cenu celé sestavy. Naštěstí existují i mnohem levnější varianty.
Xbox 360 Arcade Edition
Konzola Box 360 se na trhu drží už tři roky a má ji stále více lidí, kteří s ní hrají i přes internet. Xbox 360 se prodává ve třech verzích. Od Arcade edice, která nemá pevný disk, přes Premium variantu s 20GB harddiskem, po nejluxusnější černě zbarvený Xbox 360 Elite se 120GB diskem a bezdrátovým ovladačem s technologií forcefeedback. Ten už ale vyjde na necelých 8000 korun a řadí se tak mezi dražší dárky.
Herní notebook
I s notebookem si můžete užít hraní moderních her. Ovšem jen málo grafických karet vám zajistí plynulou hratelnost při vyšším rozlišení. Dostatečný výkon zaručí například grafika GeForce 9650M GT obdařená 1GB operační paměti. Takovou naleznete například v notebooku ASmobile Z97V, který jsme recenzovali již dříve (najdete zde).

Reklama

Výběr článků

Načítám