Hlavní obsah

Pražský hrad bude opět hostit výstavu betlémů

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu bude stejně jako loni hostit i letos před Vánocemi výstavu betlémů. Podle mluvčí agentury Schok Magdaleny Bičíkové se mezi nimi objeví několik desítek betlémů z dílen starých i současných včetně vzácných unikátů.

Článek

"Zájemci si budou moci od 20. listopadu až do 4. ledna prohlédnout dřevěné betlémy, jesličkové archy, papírové betlémy i podmalby na skle. Letos tu bude navíc replika staré jesličkové loutkové hry, která Pražany bavila před více než sto lety. Objeví se ukázky betlemářské tvorby z perníku, model keramického betlému z 30. let minulého století navržený původně pro chrám sv. Víta i půvabné práce řezbářské," řekla Bičíková. Podle ní letos výstava představí až 50 exponátů, z toho zhruba polovinu budou tvořit vzácné historické práce.

"Pozoruhodný bude například deskový betlém ze Slaného, který býval stavěn u františkánů," uvedl v tiskové zprávě kurátor výstavy Jan Roda. Je sekretářem Spolku českých betlemářů, který se na přípravě výstavy podílí. Tento exponát se pak podle něj stal majetkem Národopisného muzea v Praze, kde vznikla jesličkářská sbírka.

Oblíbená rodinná atrakce

Podle Rody nabídne výstava na Hradě i model velkých kostelních jeslí, na nichž ke konci první republiky pracovala významná česká výtvarnice Helena Johnová. Keramické jesle měly původně stát ve Svatovítské katedrále, výrobu rozměrného díla však přerušila válka a po komunistickém převratu je už jeho další osud neznámý.

Z nových prací Roda upozornil na betlém Jarmily Haldové, který je podle něj považován za jedno z nejkrásnějších betlemářských děl současnosti. "Autorka v tomto díle zúročila svoji řezbářskou zdatnost, malířské umění i schopnost vnímat radosti všedních dnů," uvedl.

Výstavu betlémů si podle Bičíkové oblíbili zejména tuzemští návštěvníci včetně rodin s dětmi a školních exkurzí. Tomu je přizpůsobeno vstupné - vstupenka pro dospělé stojí 65, pro studenty 45 a pro děti, důchodce, držitele ZTP průkazů a pedagogický dozor školních výprav 30 korun. Vstup pro děti do tří let je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám