Hlavní obsah

Olympic pokřtí na vánočním koncertě Rockové Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 14. listopadu odehraje populární skupina Olympic svůj tradiční vánoční koncert v pražské Lucerně. Součástí akce, na které zazní písně z alba Sopka, sólového projektu lídra kapely Petra Jandy Jednou jó, jednou né a staré hity Olympiku, bude křest CD Rockové Vánoce. Novinářům to v úterý řekl Petr Janda.

Článek

Z Jandova sólového alba v Lucerně zazní duet s jeho dcerou Martou Dotyky slávy a rokenrol Ještě držím pohromadě, o kterém šestašedesátiletý Janda v žertu říká, že je výpovědí o jeho zdravotním stavu.

Tradiční vánoční koledy v nezvyklém rockovém pojetí s Olympikem nazpívali vítěz soutěže X Factor Jiří Zonyga, Marta Jandová, Bára Basiková a Bohouš Josef. Mezi kmotry alba bude i hudebník a skladatel Michael Kocáb. Vedle lidových koled na něm zájemci najdou také píseň Chtíc aby spal od Adama Michny z Otradovic, slavnou Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby i autorskou koledu Petra Jandy.

"Já mám koledy moc rád, odmalička jsme je doma museli hrát s rodiči. Zpočátku jsem je neměl moc v oblibě, ale postupem času jsem si je zamiloval. Teď už si je pouštím den před Štědrým večerem," řekl Janda.

Rockové Vánoce jsou první speciální vánoční album

Tradiční české koledy začal Janda pro album Rockové Vánoce upravovat v srpnu. Nahrávku kapela pořídila v září a říjnu, na úpravách se podílel také klávesista Olympiku Jiří Valenta.

Speciální vánoční album vydává Olympic poprvé. Jednou z vánočních skladeb Olympiku je Jandova skladba Vánoce s textem Michaela Prostějovského, která byla natočena už v roce 1970, poprvé ale vyšla až o pětatřicet let později jako součást bonusu reedice alba Jedeme, jedeme. Kladný vztah kapely k období Vánoc je všeobecně známý a vánoční koncerty Olympiku tradičně patřily k těm nejzdařilejším. Loni v listopadu vyjela skupina na turné s názvem Vánoční nadílka největších hitů.

Olympic vydal loni v září již 17. studiovou desku Sopka. Kapela již přes 20 let vystupuje v nezměněné sestavě, kterou vedle jejího zakladatele, kapelníka, kytaristy a zpěváka Petra Jandy tvoří baskytarista Milan Broum, klávesista Jiří Valenta a bubeník Milan Peroutka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám