Hlavní obsah

Vánočních stromků bude letos dost, ale opět podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od loňského roku, bude letos vánočních stromků na předvánočním trhu dost, zato stejně jako loni podraží o pět až deset procent. Oznámil to předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karel Michalik. Podle něj se tradičně nejvíce prodávají domácí druhy, obecným trendem je pak stromek v květináči.

Článek

Důvodem zvýšení cen stromků je podle Michalika zejména nárůst cen vstupů v uplynulém období. Smrk o výšce 1,5 metru by podle něj letos mohl stát kolem 200 korun, stejně vysoká borovice pak o sto korun více.

"Pěstitelé vánočních stromků mají jen velmi omezenou možnost ovlivnit finální cenu, za kterou lidé nakupují vánoční stromky na stáncích," uvedl Michalik. Výrobní náklady podle něj totiž tvoří přibližně polovinu prodejní ceny stromku, zbytek připadá na skladování, dopravu a prodej. Hlavní slovo při stanovení ceny stromků tak prý budou mít prodejci.

Michalik upozornil, že v cenách stromků bývají značné regionální rozdíly. Například lidé na vesnicích nezaplatí za stromek zdaleka tolik, kolik obyvatelé větších měst. Zatímco u nákupního centra v Praze se o loňských Vánocích prodávala dvoumetrová borovice za 400 korun, na vesničce na Opavsku stála polovinu.

Stále více lidí chce, aby stromek svátky přežil

Dlouhodobě nejoblíbenější jsou v Česku domácí druhy - smrk a borovice. Roste popularita jedlí, které se z 90 procent dovážejí zejména z Německa a Dánska.

Stále oblíbenějšími se podle Michalika v posledních letech stávají vánoční stromky zasazené v nádobách. "Mnoho lidí takové vánoční stromky nakupuje s myšlenkou, že si později tento stromek vysadí například na zahradě," vysvětlil.

Domácí produkce i spotřeba vánočních stromků podle sdružení pravidelně stoupá. Ročně se v ČR prodá zhruba 1,3 miliónu vánočních stromků.

Stromky z lesa je legálně možné koupit pouze v hájovnách, na stáncích ve městech jen výjimečně. Stromky z plantáží mají totiž podle pěstitelů proti těm z lesa vyšší kvalitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám