Hlavní obsah

Vlastní vánoční cukroví upřednostňuje 80 procent domácností

Novinky, das

Když řeknete Vánoce, většina Čechů si hned vybaví dárky a cukroví. Jak prokázaly předvánoční průzkumy, Češi si pečení cukroví spojují s tradicemi a rozhodně se ho jen tak nevzdají. Na svátky ho každý rok peče až 80 procent domácností. A průměrně se dokonce v jedné rodině napeče osm druhů cukroví.

Článek

Vánoce bez cukroví si dokáže představit jen velmi malé procento Českých rodin. Podle průzkumů se domácí cukroví peče ve čtyřech z pěti domácností a asi jen šest procent domácností ho kupuje. Jen velmi malé procento rodin, které slaví Vánoce, pak cukroví nahrazuje něčím zdravějším, například sušenými plody a oříšky.

Nejčastěji se v rodinách napeče šest až deset druhů cukroví (zhruba v polovině domácností), ve čtvrtině domácností si pak vystačí jen s jedním až pěti druhy. Průměrně to tedy dělá 8 druhů cukroví na jednu domácnost.

Výhradně doma pečou cukroví nejvíce ženy ve věku od 25 do 39 let a ženy žijící na vesnici a v menších městech.

Nejoblíbenější vanilkové rohlíčky

Suverénně nejoblíbenějšími druhy jsou vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, které se připravují v 80 % pečících domácností. Následují pracny (60 %) a plněné ořechy s vosími hnízdy (50 % domácností).

Recepty na vánoční cukroví se zpravidla dědí z generace na generaci. Občas ale není špatné nechat se inspirovat netradičními recepty, které jsou vyzkoušené a chutné, jako například na stránkách Pecenijeradost.cz.

Reklama

Související články

Voňavé a zdravé pečení s dětmi

Pečení cukroví patří k nejčastějším zvykům, které české rodiny stále dodržují. Pokud chcete pojmout pečení cukroví zábavně, zapojte do tohoto procesu celou...

Cukroví diabetologům nevadí

Odborníci na výživu neshledávají na vánočním cukroví nic špatného, ale zdůrazňují, že je ho třeba jíst s mírou a opatrně volit ingredience. Ani diabetologové...

Výběr článků

Načítám