Hlavní obsah

Bývalý politik a astrolog Antonín Baudyš uvaří štědrovečerní rybí polévku

I když vánoční svátky patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky, pro bývalého lidoveckého ministra obrany, křesťana a astrologa Antonína Baudyše, to není až tak důležitá událost. Podle zásad křesťanství prý žije po celý rok.

Foto: ČTK

Antonín Baudyš letošní Vánoce nebude jen v roli konzumenta, ale také se chopí vařečky.

Článek

"Je to tak. Pokud jde o duchovní rozměr Vánoc a jejich křesťanský charakter, není to pro mě to nejdůležitější. Mám ale pokaždé radost, když v prosinci zazní v rádiu první koledy a navodí sváteční atmosféru. Dělám své rodině radost dárky, ale přiznám se, že je neumím vybírat. Proto raději dávám peníze a myslím si, že pro všechny je to příjemnější, neboť si mohou vybrat přesně to, co se jim líbí," prozradil Antonín Baudyš.

"Vždy jsem se těšil na štědrovečerní menu. Musím se ale pochlubit, že letos nebudu v roli pouhého konzumenta. Chopím se vařečky a uvařím klasickou rybí polévku. Mám vlastní recept a už se těším až ji budu servírovat," dodal.

Tradiční vánoční obyčeje se u Baudyšových nedrží

K obřadům a tradicím přistupuje s odstupem. S jistou dávkou humoru přistupuje i k legendární pověře, že kdo na Štědrý den drží půst, uvidí zlaté prasátko.

"K tomu zvyku mám velmi specifický přístup. Když se tak podívám okolo, tak konstatuji, že pokud je někdo velké prase, má zlata dost. A to i bez půstu. Podobný přístup mám i k ostatním zvykům," svěřil se bývalý politik.

"Především se těším na to, že nebudu muset pracovat, neboť mám obrovské množství práce po celý rok. Raduji se ale z toho, že se u nás doma sejde celá rodina. Je to je báječné, máme se rádi, nic si nezávidíme a je to jediná příležitost v roce, kdy se uvidíme a užijeme si to," dodal.

Vánoční komerce

Velmi často se objevují nespokojené hlasy lidí, kteří poukazují na to, že Vánoce už ztratily původní poslání. Antonín Baudyš i přesto vnímá Vánoce pozitivně.

„Spirituality a duchovna na Vánoce člověk mnoho nevidí. Domnívám se, že už jen to, že se rodiny sejdou, znamená moc. Vánoční komerce mě děsí téměř denně. Další věcí, která mne štve, jsou vrchovaté nákupní košíky v supermarketech - čipsy, buráky a podobné blbosti. Nechápu to vánoční obžerství. To mě velmi mrzí, neboť o tom přece Vánoce nejsou. S tím se ale nedá nic dělat. Taková je doba a musel by se změnit styl života ve společnosti. A to je v nedohlednu," povzdechl si Antonín Baudyš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám