Hlavní obsah

Oxford letos vymění Vánoce za Festival slunovratu, věřící se bouří

OXFORD

Radnice anglického Oxfordu se rozhodla pro radikální krok – zruší letošní Vánoce. Tedy slavit se v městě slavné britské univerzity bude i tak, ovšem letos pod názvem Festival slunovratu. Přítomen bude i tradiční vánoční strom, koledy a zvonečky, jen název Christmas z ulic zmizí. Náboženští představitelé zuří. Návrat k pohanským oslavám slunovratu se nelíbí židům, muslimům ani křesťanům.

Článek

Radnice města ale potvrdila, že veškeré městské oslavy budou skutečně přejmenovány na Winter Light Festival, tedy Festival zimního světla čili slunovratu. A to vše kvůli tomu, aby byly tyto svátky všeobecnější. Jenže vyjma duchovních představitelů se bouří také obchodníci, kteří naopak volají po tradičním pojetí Vánoc. S nápadem přišla agentura Oxford Inspires, která přesvědčila radnici.

„Opravdu mě to dost naštvalo. Křesťané, muslimové a další náboženství se těší na Vánoce,“ tvrdí Sabir Hussain Mirza, šéf muslimské rady z Oxfordu.

„Jsem křesťan a potěšen tím, že mohu sledovat své muslimské bratry, jak se připojují k odsouzení této stupidní a nebezpečné myšlenky. Tento typ myšlení tvoří rasové problémy a měl by být zakázán v jeho kořenech,“ uvedl kněz Brian Van-Dungey pro Daily Telegraph.

Chtěli všeobecnější název

„V hrabství Oxfordshire máme Zimní slunovrat, což je celý festival zahrnující dva měsíce. Jeho součástí budou i vánoční koledy,“ hájí záměr radnice mluvčí společnost Oxford Inspires Tei Williams.

„Změnili jsme název proto, aby byl všeobecnější,“ vysvětlila listu Liz Greshamová z agentury Oxford Inspires.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám