Hlavní obsah

Utečte před Vánocemi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím více se Vánoce mění v hektické orgie nákupů a přejídání, tím přibývá lidí, kteří je chtějí ze svého života vymazat. Internetová anketa odhalila deset nejoblíbenějších způsobů, jakým si Evropané užívají Vánoc „jinak“.

Článek

1. Naložte se do horkých pramenů

I když Česká publika sama termální lázně nemá, v okolí jich je až dost. Na Slovensku například Bešeňová, v Maďarsku Hárkány, v Rakousku solné koupele v Laa an der Thaya – a mnoho dalších. (Tip z Rakouska)

2. Vyplujte za novými zážitky

Mnohé cestovní kanceláře nabízejí vánoční plavby. Ty luxusnější po Karibiku, ale jiné po Středozemním moři nebo kolem Kanárských ostrovů, Madeiry a Maroka jsou cenově přijatelnější. Na internetu je široká nabídka – především německých cestovém. (Tip z Německa)

3. Jeďte si zalyžovat

Alpská střediska nabízejí kombinace sjezdovek, které umožní celý den objevovat nové trasy a pro změnu i vyrazit na dobře udržovaný běžecký okruh. Pokud se rozhodnete pro některé francouzské středisko, budou vás svátky obtěžovat méně než v rakouských nebo italských horách. Francouzi si na Vánoce – kromě dobrého jídla – příliš nepotrpí. (Tip z Polska)

4. Podejte pomocnou ruku

O svátcích je ta nejlepší příležitost, jak pomoci těm, kteří vaši iniciativu potřebují nejvíc – domluvte se s některou charitativní organizací, která pečuje o bezdomovce nebo dlouhodobě nemocné, jak byste mohli dobu, kdy jejich klienty přepadají deprese, zpříjemnit. Zjistíte, že mnozí s nich o vánoční nostalgii také nejeví zájem. (Tip z Rakouska)

5. Najděte si čas na umění

Informujte se včas, zda ve vašem okolí je o vánočních svátcích otevřena zajímavá výstava nebo muzeum, na které jste během roku neměli čas. Vsaďte se, že budete mít klid a nikdo vám nebude šlapat na paty. (Tip z Itálie)

6. Potěšte se přírodou

Rozložte mapu okolí svého bydliště a zkuste do ní naslepo zabodnout prst. Už jste tam někdy byli? Zkuste si udělat procházku do přírody. (Tip z Velké Británie)

7. Vyjděte si do exotické restaurace

Je v okolí vašeho města thajská, indická, korejská nebo brazilská restaurace? Pokud jste v ní ještě nebyli, je nejlepší čas na vzrušující zážitek ochutnat něco zaručeně neobyčejného. Pryž s kaprem a řízky, ať žije pořádně pálivé karí nebo nejlepší čerstvé suši. (Tip ze Švédska)

8. Nesložte ruce do klína!

Trápí vás, že jste nestihli všechno v práci dodělat? Máte doma neuklizenou skříň a ve spíži staré zavařeniny? Nejlepší příležitost, jak zapomenout, že jsou svátky, je prostě - pracovat. (Tip z Belgie)

9. Jděte pozorovat hvězdy

Pokud počasí dovolí, můžete si pořídit či vypůjčit dalekohled a právě dnes začít se zkoumáním noční oblohy. (Tip ze Španělska)

10. Udělejte si radost

Jděte si koupit knížku a po návratu domů se hned pusťte se sklenicí dobrého vína do čtení. Naložte se do vany a udělejte si pleťovou masku. Upečte si domácí chleba a klidně ho celý během dne snězte. Zkrátka mějte se rádi a nevystrčte nos ze dveří. (Tip ze Slovenska)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám