Hlavní obsah

Prodejci kaprů šidí, zjistili kontroloři ČOI

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Někteří pouliční prodejci vánočních kaprů mají k poctivosti daleko. Potvrzují to aktuální výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) . Například v Sokolově prodavači ošidili inspektory o 28 korun na jednom kaprovi. Předražení přes dvacet korun ještě zaznamenali kontroloři v Karlových Varech.

Článek

„Bylo to úmyslné. Padnou za to pořádné pokuty,“ řekl ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský. Podle něho nahrává nepoctivým prodavačům současné mrazivé počasí.

„Bylo to úmyslné. Padnou za to pořádné pokuty,“ řekl ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský. Podle něho nahrává nepoctivým prodavačům současné mrazivé počasí.

„Kapra z kádě šoupnou rovnou do vaničky na váze. Voda z něho steče a zmrzne. Prodejce už ale zmrazky neodstraní. Takže se tam postupně hromadí led a ryba tak roste na hmotnosti,“ vysvětlil Javorský nejčastější fígl prodejců.

Přesně tímto způsobem se dnes prodávalo například na náměstí Republiky v Plzni. Dvě inspektorky předstírající zákaznice si koupily živého kapra a po převážení, kdy prodejce musel odstranit zmrzlou vodu z vaničky na váze, byla ryba o deset deka lehčí. Předražení v tomto případě dělalo necelých deset korun.

Kádě s rybami se jsou také pod dohledem veterinářů, kteří dbají na dodržování správného postupu při zabíjení .

Kádě s rybami se jsou také pod dohledem veterinářů, kteří dbají na dodržování správného postupu při zabíjení .

Kádě s rybami se jsou také pod dohledem veterinářů, kteří dbají na dodržování správného postupu při zabíjení . „Prodejci jsou zpravidla proškolení ke způsobu zabíjení. Musí dodržovat zásadu, že rybu nejdříve omráčí a pak teprve vykrví. Vykrvení se provádí buď přetnutím žaberních oblouků a nebo se uřízne hlava přímo za skřelemi. Je zakázáno živou rybu zbavovat šupin nebo ploutví , vsunovat ji prsty pod skřele nebo do očnic,“ uvedl Marek Svoboda z Krajské veterinární správy v Plzni.

Kádě s rybami se jsou také pod dohledem veterinářů, kteří dbají na dodržování správného postupu při zabíjení . „Prodejci jsou zpravidla proškolení ke způsobu zabíjení. Musí dodržovat zásadu, že rybu nejdříve omráčí a pak teprve vykrví. Vykrvení se provádí buď přetnutím žaberních oblouků a nebo se uřízne hlava přímo za skřelemi. Je zakázáno živou rybu zbavovat šupin nebo ploutví , vsunovat ji prsty pod skřele nebo do očnic,“ uvedl Marek Svoboda z Krajské veterinární správy v Plzni.

Podle něho veterináři zatím žádné závažné nedostatky v této oblasti nezjistili.

Reklama

Výběr článků

Načítám