Hlavní obsah

VIDEO: O Vánocích hrozí požáry, varují hasiči

PRAHA

S blížícími se vánočními svátky hasiči upozorňují na zvýšené nebezpečí požárů. Nejčastější případy jsou spojeny s neopatrnou manipulací s adventními věnci, svíčkami, zábavní pyrotechnikou či prskavkami, sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Petr Kopáček.

Vánoce jsou období klidu i mnoha nástrahVideo: ČTK

 
Článek

O loňských vánočních svátcích vyjížděli hasiči k osmi požárům, které vznikly vznícením věnců, ubrusů, záclon a dalších věcí. Předloni způsobily adventní či vonné svíčky, pyrotechnika a prskavky deset požárů, v roce 2004 jedenáct.

Vánoce sice patří z pohledu hasičů k nejklidnějším obdobím v roce, přesto museli požárníci na konci loňského roku v období od 24. prosince do 1. ledna zasahovat celkem u 651 požárů. Předloni jich bylo 450, v roce 2004 zhruba 567. Loňské vánoční požáry stály šest lidí život, v průběhu předloňských svátků zemřeli čtyři lidé. Dalších 47 lidí bylo zraněno, o rok dříve utrpělo zranění 27 lidí.

V době loňských svátků od Štědrého dne do Nového roku lidé při požárech přišli o 43 miliónů korun, předloni o 53 miliónů korun, v roce 2000 způsobil oheň dokonce škodu ve výši 214 miliónů korun. Loni hasiči zachránili o svátcích 150 lidí.

Plameny hrozí i v kuchyni

V období vánočních svátků hoří podle Kopáčka nejčastěji odpady v popelnicích či kontejnerech, saze nebo zazděné trámy v komínech. Kvůli Vánocům se také zvyšuje nejen intenzita příprav v kuchyni, ale i počet případů vznícení potravin při vaření. Loni bylo takových požárů sedm.

Tragicky může skončit i zapalování prskavek a svíček. "Vždy jde o otevřený oheň a jako s takovým by se s ním mělo zacházet. Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. Měla by být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu svíčky s podkladem, například s chvojím adventního věnce," uvedl Kopáček.

Často se podle něj v poslední době objevují na tržištích i v obchodech nebezpečné adventní věnce, u kterých by zapálení svíčky mohlo způsobit tragédii. Jsou prý mnohdy vyrobeny ze suchých dřevěných pilin a svíčky nemají žádný izolační podklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám