Hlavní obsah

Německé obchody zažívají český nápor

Právo, Vladislav Podracký (Tirschenreuth)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítaní, i když stále náročnější zákazníci. Tak vnímají obchodníci v německém příhraničí českou klientelu. Ta už tedy v poslední době zcela zdomácněla, zvláště nyní před Vánocemi. Lidé u hranic si už dávno spočítali, že za stále silnější korunu si v německých obchodech nakoupí víc než v Česku, nebo že při nákupu stejného zboží ušetří doslova tisíce.

Článek

Zvláště u kvalitních a náročnějších výrobků, jako je nábytek, výběrová elektronika nebo značkové luxusní oblékání. „Dřív Češi jezdili pro laciné věci. Dnes kupují kvalitnější zboží než naše německá klientela,“ potvrzuje Roman Schenk ze společnosti Möbel Gleißner v bavorském Tirschenreuthu.

Ta je přímo ukázkovým cílem českých zákazníků. „Z počátku sem jezdilo pár lidí. Pak jich začalo přibývat a od konce 90. let kvůli tomu máme už i česky mluvící personál,“ říká Schenk. „Dokonce včetně montážního technika.“ Největší zájem Češi mají o drahý masivní nábytek a kuchyňské linky s vestavěnými spotřebiči, které jsou v Německu výrazně levnější.

Dlouhodobě jsou pak v centru pozornosti i designové bytové dekorace a v těchto dnech i vánoční bytová výzdoba.

Pětina zákazníků jsou Češi

Dnes tak čeští zákazníci pro tuto 135 let starou bavorskou rodinnou firmu znamenají více než významnou klientelu. Tvoří totiž téměř dvacet procent jejích zákazníků a zhruba stejné procento obratu. „Což v číslech znamená obrat kolem pěti miliónů eur za rok,“ dodává Schenk. Spokojeni zůstávají i prodejci značkových oděvů, sportovních potřeb nebo potravin v německém pohraničí.

Své o tom vědí například obchodníci v městečku Marktredwitz, ležícím jen pár desítek kilometrů od Chebu. Tamní obchodní centrum Frey v těchto dnech doslova praská ve švech pod náporem českých zákazníků. „Češi jsou pro nás velmi významní zákazníci. A obzvláště teď před Vánoci,“ potvrdil Tobias Kastner ze sportovního oddělení Frey.

A i zde mají s Čechy stejné zkušenosti, jako v jiných příhraničních městech. Dávno nejezdí pouze na výprodeje. „Naopak. Jestli něco kupují, tak právě dražší a značkové zboží. A rozhodně nešetří.“

Vozí se potraviny i auta

Podle celníků na hraničním přechodu v Rozvadově se do Česka v těchto dnech od sousedů vozí prakticky všechno - od jogurtů až po auta. „Denně jich tu projedou na závěsném zařízení stovky,“ tvrdí oslovený policista. Nejde o vozidla nová, ale prý ani o žádné vraky.

Zájem je o zhruba tříleté ojetiny. „Pořád se ještě vyplatí koupě elektroniky a také značkového zboží, hlavně sportovního,“ přidává kolegyně v uniformě. Znalé české hospodyňky tvrdí, že v Německu je výhodné kupovat drogerii, například prací prášky. Pro ně je třeba zajet hlouběji do vnitrozemí, rozhodně je nenakupujte v nejbližším německém příhraničí.

Němci v ČR kupují benzín a cigarety

Výhodný nákup podle celníků prý ale funguje také obráceně. Cesty německých důchodců na oběd či večeři do Čech sice prořídly, o to víc ovšem směřují Němci k příhraničním čerpacím stanicím pro benzín. Hodně nakupují také cigarety. Češi jdou v Polsku po oděvech a másle.

Reklama

Výběr článků

Načítám