Hlavní obsah

Boží Dar otevřel Ježíškovu cestu

BOŽÍ DAR

Boží Dar má od soboty unikátní Ježíškovu cestu, o jejíž vznik usilovala obec už několik let. Trasa ve dvou délkách je určena především pro děti, ale vítáni jsou na ní i dospělí. Její vybudování stálo kolem 1,3 miliónu korun a největším dílem přispěla Evropská unie.

Článek

Otevření stezky je součástí projektu Boží Dar - Ježíškovo město, který má zvýšit zájem turistů o největší krušnohorské centrum. Ježíškova cesta vznikala déle než rok a nyní má dva okruhy. Malý je dlouhý asi 5,5 kilometru, velký okruh měří skoro 13 kilometrů. Malá Ježíškova cesta začíná v Božím Daru u skiareálu Novako a vede přes náměstí na cestu Na Vraky, přes Kaffenberskou cestu okolo Božídarského rašeliniště zpět do Božího Daru, uvedl starosta Jan Horník.

"Velká stezka míří k osadě Myslivna a po Špičácké cestě až k hornoblatenské silnici, kde se napojuje na Malou Ježíškovu cestu a zpět okolo Božídarského rašeliniště míří do Božího Daru," uvedl. Na Ježíškově cestě vzniklo 13 zastávek s přístřešky, kde je rozmístěno 16 atrakcí z dětských hřišť, jako jsou například skluzavky, kladiny, lanovky, kolotoče či houpačky. V přístřešcích jsou postavičky Ježíškových pomocníčků a mapy s Ježíškovou cestou. Cestu ukazuje 15 směrovek.

EU dalo na Ježíškovu cestu milión

"Součástí projektu je vydání zápisníčků, Ježíškových pasů. Do nich děti zaznamenávají odpovědi na různé otázky. Po návratu do Božího Daru na infocentru dostanou malý dárek za úspěšné absolvování cesty," poznamenal Horník. Ježíškova cesta vznikla zčásti na současných turistických trasách a zčásti na obnovených lesních cestách. Jejich opravy si vyžádaly v uplynulých dvou letech zhruba 14 milionů korun. Všechny tyto opravy byly spolufinancovány z programu Iniciativy Společenství Interreg IIIA Česká republika - Svobodný stát Sasko.

Na Ježíškovu cestu poskytla Evropská unie jeden milión korun, což bylo zhruba 75 procent nákladů. Karlovarský kraj přispěl částkou 200 000 korun a Boží Dar přidal z rozpočtu 100 000 korun. Inspirací k cestě byl mimo jiné úspěšný projekt České pošty se zasíláním vánočních přání pro Ježíška na poštu v Božím Daru. Tady jsou v předvánoční době desetitisíce zásilek označeny příležitostným razítkem. Letos už začala pošta razítkovat 3. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám