Hlavní obsah

Obchodníci před Vánocemi prodlužují otevírací dobu do noci

PRAHA

Obchodní řetězce před vánočními svátky prodlužují otevírací dobu svých prodejen do pozdních večerních hodin či v nich rovnou zavádějí nepřetržitý provoz, aby co nejvíce využily předvánoční nákupní horečku. Češi si podle obchodníků noční nakupování oblíbili a stále více jich vyráží na nákupy právě v tyto pozdní hodiny.

Článek

Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším obdobím v roce a prodejny vždy v prosinci praskají ve švech. V posledním čtvrtletí loňského roku maloobchodní tržby podle odhadu ekonomů činily rekordních zhruba 250 miliard korun a letos by opět měly vzrůst o několik procent.

Tesco udělá non-stop prodejny i z těch, které zavírají v deset

Například společnost Tesco Stores ČR příští týden ve středu zavede nepřetržitý provoz v 16 hypermarketech, které běžně zavírají v deset hodin večer. Lidé v nich budou moci stejně jako v ostatních hypermarketech Tesco s non-stop provozem nakupovat až do Štědrého dne.

"Návštěvnost obchodů před Vánocemi několikanásobně stoupá a my chceme zákazníkům zajistit co nejpohodlnější nákupy," zdůvodnila zavedení prodlouženého provozu mluvčí Teska Jana Matoušková. Firma kvůli vánočnímu náporu zákazníků shání brigádníky.

Ahold prodlužuje o dvě hodiny

Déle budou mít před vánočními svátky otevřeno také některé prodejny patřící maloobchodnímu řetězci Ahold. "V našich menších prodejnách Hypernova prodloužíme otevírací dobu od 12. prosince z 20:00 na 22:00," řekl mluvčí společnost Ahold Czech Republic Libor Kytýr.

Večerní či noční nakupování si podle Matouškové oblíbili zejména mladí lidé a pracovně vytížení zákazníci pocházející z větších měst. "Nicméně před Vánocemi zájem o noční nákupy stoupá i v ostatních městech a přidávají se k němu ostatní skupiny zákazníků," podotkla Matoušková.

Češi v noci nevyrážejí pouze na nákupy potravin určených na vánoční stůl, ale v jejich vozících často končí například televizory, interaktivní hračky či DVD přehrávače.

Ikea si prodloužení otevírací doby chválí

O dvě hodiny loni prodloužily otevírací dobu obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky Ikea v Praze, Brně a Ostravě a jejich vedení si toto rozhodnutí pochvaluje. Dříve obchody Ikea zavíraly v osm hodin večer a nyní v nich lidé mohou celý rok nakupovat do 22:00.

"Počet návštěvníků, kteří do našich obchodních domů zavítají ve večerních hodinách, se neustále zvyšuje. Prodloužení otevírací doby je zákazníky velmi pozitivně hodnoceno," řekla mluvčí společnosti Ikea ČR Kateřina Krbová.

Lidé s vánočními nákupy nemusejí spěchat. Obchodní řetězce zavřou své prodejny až na Štědrý den odpoledne. Například v supermarketech Billa či obchodech Tesco bude možné na Štědrý den nakupovat do 15:00. V úterý 25. prosince zůstanou obchody většinou zavřeny a otevřeny budou ve středu 26. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám