Hlavní obsah

V půjčovnách jsou už masky Mikuláše rozebrané

Většina pražských půjčoven kostýmů už na letošního Mikuláše nemá co nabídnout. Firmy přijímaly objednávky na půjčení masek Mikuláše, čerta a anděla už od září, v těchto dnech tak mají převážně omezený výběr.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Půjčení masky stojí několik set korun, její zakoupení několik tisíc korun.

Článek

"Masky Mikuláše už nemáme vůbec, čerty a anděly jen v malých velikostech. Nejvhodnější doba k rezervaci byla zhruba v polovině října, kdy byl největší výběr," řekl Tomáš Mitovský z Agentury Karneval.

Některé půjčovny už mikulášské masky nemají v nabídce vůbec. "Ideální doba pro půjčení masek byla začátkem listopadu, teď už jsou ale všechny masky zarezervované. Šance je jen v případě, že si někdo rezervaci nevyzvedne," uvedla Věra Tomášková z Atelieru Féerie.

S velkým zájmem o mikulášské kostýmy počítala Dana Langová z půjčovny Ladana. "Rezervace přijímáme už od září, stále ale máme co nabídnout, protože pořád přiděláváme nové masky," uvedla Langová, podle které je letošní zájem o trochu vyšší než loni.

Kostým stojí kolem 2000 korun

Za dvoudenní půjčení masky Mikuláše zaplatí lidé v průměru 430 až 700 korun, cena půjčovného kostýmu čerta a anděla je od 400 do 660 korun. Kromě zapůjčení kostýmů nabízí některé firmy i jejich prodej, ceny se pohybují kolem 2000 korun. V nabídce společností je dále prodej i zapůjčení mikulášských doplňků jako jsou například čertovské vidle, řetězy, bílé rukavičky či berly.

Svátek svatého Mikuláše připadá na 6. prosince, převlečení Mikuláši s čertem a andělem ale obcházejí děti, které buď odmění nebo potrestají, o den dříve. Oslava svatého Mikuláše potěší kromě dětí i mladé lidi, kteří v řadě klubů mohou navštívit mikulášskou party, kde klasické kostýmy nahradí třeba maska sexy čertice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám