Hlavní obsah

O víkendu začaly v Praze vánoční trhy

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slavnostním rozsvícením dvaadvacet metrů vysokého vánočního stromu v sobotu na Staroměstském náměstí začaly vánoční trhy. Strom, přivezený do Prahy z Krkonoš, chvíli po 17. hodině zapálili pražský primátor Pavel Bém spolu s primátorem Bratislavy Andrejem Ďurkovským a také tři náhodně vybrané děti.

Foto: Petr Blahuš , Právo

Trhy zahájil primátor Bém rozsvícením vánočního stromu.

Článek

Strom se nejdříve rozzářil červeně, poté se na něm rozsvítily zlaté a stříbrné doplňky. Vlastnímu rozsvícení předcházel koncert dětského pěveckého souboru, který se se střídavým úspěchem pokoušel rozezpívat návštěvníky vánočního trhu.

Nic pro Čechy

Ačkoli primátor Bém ve svém projevu před rozsvícením stromu pochválil adventní atmosféru, kterou se podle něj Praha pyšní, je otázkou, zda k ní vánoční trhy, které se otevřely už dopoledne v devět hodin na Staroměstském náměstí a na Můstku, nějak významněji přispějí.

Jak totiž Právu potvrdilo hned několik návštěvníků trhů, z krámků sice už vesměs zmizely nevkusné kýče z minulých let, ale lacino tady zrovna nebylo. „Podívejte se, za těch pár pečených kaštanů chtějí 50 korun,“ ukazoval naštvaně na Staroměstském náměstí Jan Kněžek malý pytlík s kouřícím obsahem.

Cenové hladině adventních trhů také odpovídala skladba návštěvníků. Většina z nich byli cizinci, hlavně německy mluvící, a také Rusové nebo Poláci.

Návštěvníci se kromě vysokých cen museli také potýkat s tím, jak se mezi množstvím lidí prodrat k jednotlivým stánkům. „Možná že by příště měl magistrát zvážit povolení trochu tady ten jarmark zvětšit do šířky,“ řekla Právu mladá maminka Eva Bažantová, která musela nést své dítě na ramenou.

Podle mluvčí vánočních trhů Hany Juráškové se v Praze otevřelo asi 150 stánků, které nabízely hlavně medovinu, klobásy, staročeské cukroví, vánoční ozdoby a hudební nástroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám