Hlavní obsah

Před Vánocemi stoupá v nákupních střediscích počet krádeží

PRAHA

V době Adventu a těsně před vánočními svátky vzrůstá každoročně počet krádeží ve větších obchodech a nákupních střediscích. Zloději se zaměřují především na přeplněné kavárny a restaurace, schodiště, eskalátory nebo fronty u pokladen.

Článek

Předmětem vloupání se často stávají také vozidla zaparkovaná před hypermarkety, informovala společnost ABL, která zajišťuje v obchodních centrech bezpečnostní služby.

Pracovníci bezpečnostní agentury především doporučují, aby lidé nenechávali bez dozoru cennosti. Zlodějům podle nich stačí pouze chvilka nepozornosti k okradení nakupujícího. Zákazníci by neměli nosit peněženku s osobními doklady navrchu kabelky nebo v nákupním vozíku.

"Pokud přijedete autem, nenechávejte uvnitř cenné věci - auto není trezor," radí nakupujícím ABL. Velmi ostražití by lidé podle něj měli být i při ukládání nákupu do vozidla. "Vozidlo uzamkněte i na těch pár vteřin, když odvážíte prázdný nákupní vozík. Rozmáhají se také případy, kdy vám zloději způsobí defekt pneumatiky, a ke krádeži využijí chvíli, kdy měníte kolo na opačné straně auta," uvádí ABL.

Zloději podle bezpečnostní služby nejvíce kradou drobné předměty do 5000 korun a věci, které se dají snadno přenést přes pokladnu. Nejčastějšími jejich přestupky jsou prosté krádeže, které tvoří 73 procent kriminálních činů v obchodních střediscích. Vloupání do vozidla je 15 procent případů, zhruba čtyři procenta připadají shodně na odcizení vozidla a kapesní krádeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám