Hlavní obsah

Výlovy skončily, ryby budou letos dražší

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBOŇ

Letošní sezóna podzimních výlovů hlavních rybníků na jihu Čech je u konce. Jejich výsledek je uspokojivý jen z části. Ryb bude na vánočním trhu dostatek, budou ale dražší.

Článek

"Veškeré náklady, jako například ceny pohonných hmot i energií trvale rostou. Letos je ale největším problémem dramatický nárůst ceny obilovin," řekl v pondělí Právu Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market.

"Čtyři roky zůstaly ceny ryb prakticky beze změny, proto nyní dojde k jejich zvýšení o 10 až 20 procent," dodal Provázek.

Firma je dceřinou obchodní firmou největšího evropské producenta sladkovodních ryb v Evropě, skupiny Rybářství Třeboň.

Letos už se zdražovalo

Ceny ryb šly nahoru už 15. listopadu. Na sádkách skupiny o 11 korun za kilogram. Kupující tak nyní v Třeboni, Hluboké, Táboře a provozovně v českobudějovických Kněžských Dvorech zaplatí za kilogram živého kapra první jakosti (do 2,5 kg) 69 korun a kilogram výběrového (nad 2,5 kg) 79 korun.

"Cena v ulicích na prodejních stáncích bude samozřejmě o něco vyšší, protože musí obsahovat náklady za dopravu ryb a podobně," poznamenal Provázek.

Skupina Rybářství Třeboň už podle něho stanovila doporučené ceny pro individuální prodejce. Ta činí 75 až 79 korun za kilogram kapra I. jakosti a 85 až 89 korun za kilogram výběru.

Finální cenu kapra určí obchodníci

Finální cena zůstává přesto v tomto případě i nadále s otazníkem, protože tito prodejci si svoji obchodní marži účtují sami a rybáři ji nemohou ovlivnit. Provázek současně poznamenal, že ceny vánočních kaprů budou tradičně nejnižší právě na jihu Čech.

Ve vzdálenějších regionech se pak vzhledem k nákladům na dopravu a manipulaci budou dále zvyšovat.

Násad je nedostatek

Ryb na vánočním trhu bude dostatek Přes problémy s vodou, které rybářům loni způsobily povodně a letos sucho, se hlavním podnikům skupiny Rybářství Třeboň podařilo zajistit plánovaný objem výlovů. Ten představuje na Třeboňsku celkově 3200 a na Hlubocku 1300 tun, z nichž z nichž 90 procent tvoří kapr.

O 10 procent objemu se dělí amur, tolstolobik, candát, štika a další druhy.

"Plán v produkci tržní ryby jsme sice splnili. Problémem se ale ukázal nedostatek v malé rybě. Plůdek a násadu pro příští rok nebudeme schopni pokrýt z vlastních zdrojů a proto ji budeme muset dokupovat," konstatoval předseda představenstva Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Většina kaprů jde do zahraničí

Jak tato situace ovlivní další cenový vývoj si ale zatím netroufl odhadnout. Přibližně 70 až 80 procent ryb, převážně kaprů, vyprodukovaných na Třeboňsku, Hlubocku a na Táborsku, putuje prostřednictvím společnosti Fish Market do zahraničí.

Mezi hlavní exportní trhy jihočeských rybářů přitom patří zejména Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Švýcarsko, Belgie, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám