Hlavní obsah

Krušnohorské vánoční trhy lákají na svařák z becherovky

Saská vánoční buchta zvaná štola, karlovarská becherovka v netradiční formě svařáku či sklářské výrobky z Nového Boru. S tím vším se od čtvrtka mohou seznámit obyvatelé Bruselu na třetím ročníku Krušnohorských vánočních trhů. Jedna z prvních vánočních akcí v belgické metropoli se koná do neděle v prostorách Saského zastoupení při Evropské unii.

Článek

Kromě německého Saska se na akci podílejí i zastoupení Libereckého a Karlovarského kraje a poprvé letos také polského regionu Dolní Slezsko. Sasko se prezentuje také vánočními dekoracemi, přičemž výrobu vánočních ozdob v podobě dřevěných stromečků předvádí jeden z řezbářů přímo na místě. Jeden ze sklářů z Nového Boru pak před očima návštěvníků soustředěně brousí ornamenty na skleněné červené váze.

"Karlovarský kraj k tomu dodává svoji becherovku a horké oplatky. Dokonce mají becherovku jako svařák, což je tady nejoblíbenější nápoj pro Sasy - ovšem hodně silný," řekl šéf libereckého zastoupení Pavel Branda.

Další stánky nabízejí regionální speciality, ať už uzeniny či třeba v případě Dolního Slezska chleba s domácím sádlem a okurkou. K tomu všemu vyhrává saská kapela v tradičních zeleně laděných oblecích a s názvem Erzgebirgsensemble Aue odkazujícím na německý název Krušných hor.

Krušnohorské vánoční trhy se konají letos potřetí, a to po delší pauze. Předtím se konaly ještě v předlistopadových dobách. "Dříve to byla tradice, když tady bylo velvyslanectví Německé demokratické republiky. Už tehdy byly Krušnohorské trhy věhlasné," podotkl Branda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám