Hlavní obsah

Nové knihy na Vánoce - Norman Mailer, Mark Haddon i Philip Roth

Pokud stále nemůžete najít vhodný dárek pro své blízké pod stromeček, možná vám pomůžou nové knižní tipy Novinek.

Článek

Norman Mailer: Lesní zámek aneb Hitlerův přízrak

Norman Mailer ve svém pozoruhodném "ďábelském" románu hledá odpověď na otázky: Odkud se vzala Hitlerova nenávist? Odkud pochází zlo, které rozpoutal?

A na pomoc si bere opravdu poučeného (a rafinovaného) vypravěče - Dietera, agenta zpravodajské skupiny, kterou řídí sám Maestro-Ďábel. Proti všem pravidlům se Dieter rozhodne sepsat nevšední příběh rakouské rodiny, v níž se v roce 1889 narodil Adolf Hitler.

A Dieter je obeznámen s historií této rodiny dokonale, lépe než kdokoli jiný - Adolfův otec Alois byl jeho dlouholetým klientem; i o malém Adolfovi může Dieter psát s jistotou, o níž se může běžnému životopisci jen zdát. Nejen že totiž vidí do jeho myšlenek a pocitů, ale se schopností, která je vlastní démonům, může jeho myšlenkové pochody ovlivňovat a řídit...

Jota, překlad Robert Křesťan, 504 str., váz., 388 Kč

Mark Millar, J. G. Jones: Mrtvý nebo živý

Kritici srovnávají Mrtvý nebo živý se Strážci či s Americkým psychem... tedy až na to, že jsou tu padouši místo hrdinů, daleko víc cynismu a násilí, víc černého humoru a bizarních postav (kupříkladu Sračkoun, který je složen z výkalů těch největších mizerů v lidské historii). Navíc skvělá kresba J. G. Jonese.

Kancelářská krysa jménem Wesley Gibson si myslela, že je stejná nicka jako všichni ostatní. Jenže pak Wesley zjistí, že je synem Zabijáka, člena podzemního bratrstva superpadouchů, kteří tajně vládnou světu od roku 1986. A jeho život se navždy změní.

Poté, co je jeho otec zavražděn, vstupuje Wesley do bratrstva a odhaluje své nadání, díky němuž se stává novým Zabijákem. A před jeho očima se postupně odkrývá svět, o kterém netušil, že existuje. Svět, kde jsou všichni superhrdinové mrtví. A tak se Wesley přidává k záporákům a snaží se rozluštit záhadu otcovy smrti. Protože Wesley Gibson je vzorný syn, zabiják, hrdina a... člověk, který ví, jaké je to být Mrtvý nebo živý.

Crew, překlad Štěpán Kopřiva, 192 str., 549 Kč

Mark Haddon: Problémové partie

Ve svém předchozím, kritikou i čtenáři oceňovaném románu Podivný případ se psem Mark Haddon s úspěchem a bez sentimentu zpracoval problematiku autismu. V nové knize se stejně střízlivě věnuje otázce depresí - a také syndromu prázdného hnízda, nevěře, sourozeneckým vztahů či smyslu manželské lásky.

V románu líčí několik letních týdnů, které otřásly světem jedné poklidné středostavovské rodiny. Čerstvý důchodce George a jeho žena Jean zažívají lehký šok, když jim jejich dcera Katie oznámí, že se hodlá vdávat. Svého potenciálního zetě totiž nemají příliš v lásce a nadcházející svatbu chápou jen jako další z rodinných strastí, které je jim souzeno přetrpět.

S homosexualitou syna Jamieho se během let vyrovnali, jakž takže snášejí, že Katie po rozvodu vychovává svého synka Jacoba sama; její svatba s hromotluckým, poněkud buranským Rayem je pro ně ovšem skutečně příliš velkým soustem...

Argo, překlad Michala Marková, 336 str., 349 Kč

Philip Roth: Umírající zvíře

Ano, v této knížce se hodně a otevřeně píše o milování ve všech jeho podobách, ale nenechte se mýlit. Román z pera Philipa Rotha, jednoho z nejlepších spisovatelů současnosti má mnohem hlubší podtext. Je moudrou výpovědí stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit.

Profesor David Kepesh věnoval značnou část sedmdesáti let svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou šestadvacetiletou Consuelu, její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí.

Ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestátá racionálně uvažovat. Před nejhorší ho však zachraňuje láska zralé ženy...

Mladá fronta, překlad Jiří Hanuš, 120 str., váz., 229 Kč

E. L Doctorow: Pochod k moři

Nejnovější román E. L Doctorowa beletristicky zpracovává historickou událost z roku 1864, pochod generála Shermana s 60tisícovou armádou napříč Georgií a Atlantskému oceánu.

Unionisté za sebou zanechali široký pás mrtvé země a jednotky měly za úkol zničit vše, co souviselo s bavlníkovými plantážemi, mosty i komunikace. Zachovaly se tisíce dokumentů o loupení, znásilňování a zabíjení. Za necelý měsíc Sherman se svými muži dosáhl přístavu Savannah. Pochod k moři předznamenává taktiku "spálené země" a strategii totálních válek 20. století stejně jako utrpení jejich obětí-civilistů.

Podobně jako ve svém legendárním románu Ragtime Doctorow mistrně skloubil historická fakta s vypravěčskou imaginací.

Odeon, 304 str., 259 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám