Hlavní obsah

Vánoce se dají zaplatit i kreditní kartou

Novinky, das

Štědrý večer je za dveřmi a mnoho lidí znovu řeší otázku, za co pořídit vánoční dárky. U financí je vždy správné přemýšlet a porovnat si různé nabídky půjček. Nejčastější a nejvýhodnější volbou jsou spotřebitelské úvěry od bank nebo použití kreditní karty. Obojí má své výhody.

Článek

Kreditní karta se nejvíce vyplatí, pokud plánujete nakoupit dárky za částku, která vzhledem k Vašim příjmům není nijak zvlášť vysoká. Třeba parfém pro přítelkyni, běžky pro manžela, nebo MP3 přehrávač pro syna. Tyto dárky, vesměs za několik málo tisícikorun, jsou typickým příkladem, kdy je karta tou nejsprávnější volbou.  

Karta má totiž jednu velkou výhodu - existuje u ní takzvané bezúročné období. To je různě dlouhé - většinou se pohybuje mezi 40 a 50 dny. Nejdelší nabízí Citibank - až 55 dní. Bezúročné období znamená, že pokud částku splatíte včas, nemusíte platit žádné úroky navíc. Útratu z 20. prosince tak můžete zaplatit až příští rok 13. února, přičemž nemusíte nic připlácet.

Pak je třeba se dívat ještě na jeden parametr karty -  jaký je poplatek  za její vydání a vedení kartového účtu. Částky se pohybují v řádech stokorun měsíčně, pouze Citibank a GE Money Bank mají kartu zcela zdarma.

Dobrá karta je tak vlastně připraveným úvěrem, který lze použít, kdykoli je to zapotřebí. "Financování Vánoc kreditní kartou je velmi výhodné pro naprostou většinu lidí. Podle statistik Češi v průměru loni utratili za dárky zhruba pět tisíc korun. To je částka, kterou je většina lidí schopna v bezúročném období splatit. Dárky tak můžete pořídit, aniž by Vás to stálo korunu navíc," říká  Rizwan Qazi, ředitel oddělení kreditních karet Citibank.

Vyšší částky je lepší řešit půjčkou od bank

Pokud plánujete bohatší Vánoce, pak se vyplatí vzít si půjčku od banky. Mnohé z nich nabízejí před Vánocemi speciální akce, díky kterým můžete peníze získat ještě výhodněji, než v jiném období roku. V aktuální nabídce na předvánoční období jsou i půjčky, kde je úrok pod hranicí deseti procent a celkové náklady na půjčku jsou jen o něco málo vyšší.

Třeba u Citibank si lze nyní půjčit 30 000 korun se splatností na tři roky s tím, že měsíčně zaplatíte 963 korun, u rychlé půjčky v Raiffeisenbank při stejné částce a délce splatnosti vychází na 1008 korun. V případě GE Money Bank vychází RPSN u stejné částky (Expres půjčka) výše měsíční splátky je 1001 korun. Tady ale platíte o čtyři měsíce déle než u předchozích bank.          

Srovnání parametrů kreditních karet
Banka/kartaBezúročné období (počet dní)Maximální poplatky za rok v KčVýše úroku po bezúročném obdobíPoplatek za změnu PIN v Kč
Citibank/Classic550Od 9,9%zdarma
ČSOB/Standard45400Od 19,2%nelze
Česká spořitelna/Kredit + MC4530019,8%50
GE Money Bank/MC5039921,48%nelze
Komeční banka/Mastercard4559018,9%50
Zdroj: banky, osobnifinance.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Banky půjčí lidem na Vánoce miliardy korun

České banky tradičně očekávají v listopadu a prosinci vyšší zájem o spotřebitelské úvěry, než je obvyklé v jiných měsících. Růst by mohl být v řádu desítek...

Vánoční hypotéka bez poplatku

Hypoteční banka nebude klientům, kteří podají žádost o hypoteční úvěr od 12. listopadu do 24. prosince 2007, účtovat poplatek za zpracování hypotéky. Ušetřit...

Výběr článků

Načítám