Hlavní obsah

O víkendu odstartovaly ve Vídni tradiční vánoční trhy

VÍDEŇ

O víkendu se v rakouské metropoli naplno rozběhla sezóna předvánočních trhů. Otevřen byl i největší z nich na náměstí před vídeňskou radnicí, který by mělo podle předpokladu organizátorů navštívit do začátku Vánoc přes tři milióny lidí, z toho asi půl miliónu návštěvníků ze zahraničí.

Článek

Leckomu se ale může víc líbit tradičnější atmosféra menších trhů na několika dalších místech, například na náměstí Freyung nebo ve Spittelbergu. Zvláště když letos trhy mají od počátku skutečně zimní ráz se spoustou sněhu, který ve Vídni jako na objednávku napadal již před zahájením adventního období.

Hlavní pozornost ale poutá trh na Radničním náměstí, který je ideálně umístěn v parku mezi radnicí a první vídeňskou divadelní scénou - Burgtheaterem. Každý rok by měl podle organizátorů přinést něco nového a ani letošek není výjimkou, naopak novinek je celá řada.

Už tvary stánků jsou trochu jiné než dřív - byly postaveny podle nových návrhů studentů architektury. U vchodu z okružní Ringstrasse je pak letos umístěn obrovský adventní věnec, který má v průměru dvanáct metrů a váží dvě tuny. Nové jsou i tvary svítidel rozvěšených po stromech v parku nebo domek s figurami "domácích muzikantů", hrajících hlavně pro malé děti.

Zbraně a turbo-punč zakázány

Z rozhodnutí vídeňských radních jsou však mezi letošními novinkami trhu i dva zákazy: bylo rozhodnuto, že ve stáncích nebudou nabízeny žádné hračky v podobě zbraní a ze seznamu občerstvení byl vyškrtnut punč se zvýšeným obsahem alkoholu, který v minulosti proslul coby "turbo-punč", ale část mládeže ho zneužívala k rychlému opíjení. Celkově má být letos kladen důraz na tradici, včetně materiálů, takže u hraček co nejvíc dřeva a co nejméně umělých hmot.

Většina osvědčené nabídky však zůstává zachována. U zboží jsou to vánoční ozdoby, hračky a dárky všeho druhu, u občerstvení různé druhy punčů, grogů a svařených vín, nejrůznější klobásy a uzeniny a pochopitelně množství sladkostí. Pokud jde o atrakce, určené hlavně dětem, je zde i letos oblíbený vláček, který projíždí celým tržištěm, loutkové divadlo, projížďky na ponících, nezbytný flašinetář a mnoho dalšího.

Výnosná akce

Vánoční trhy představují pro Vídeň i významný ekonomický přínos. Dají alespoň dočasné zaměstnání stovkám lidí přímo na tržištích a podle odhadů odborníků vytvoří až 30 000 pracovních příležitostí v ubytovacích a restauračních zařízeních. Počet přenocování v adventním období ve Vídni vždy stoupne zhruba o čtvrtinu. Místní radní jsou si toho dobře vědomi, a tak na uspořádání trhů přispěli i letos z městské pokladny miliónem eur (asi 26,6 miliónu korun). Dalšího čtvrt miliónu eur přidala hospodářská komora.

Všímavým návštěvníkům už první den neuniklo, že ceny jsou letos u mnoha nabízených artiklů, zvláště u občerstvení, v průměru zhruba o pětinu vyšší než loni. Je to způsobeno tím, že v posledních měsících výrazně podražily některé základní potraviny, ale také energie. Už po prvním dnu je však zřejmé, že se tím návštěvníci nedají odradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám