Hlavní obsah

Vánoční perníky vystaví šumperské muzeum

Vlastivědné muzeum v Šumperku provoní od příštího týdne vánoční perníky. Cílem výstavy O perníku, která začne ve čtvrtek, je vylíčit historii perníkářského řemesla na Moravě a zejména na Šumpersku. Návštěvníci se budou moci pokochat pohledem na hotové perníky, historické perníkářské formy či odlitky perníků.

Článek

"Výstava představí bohatou a vzácnou sbírku historických perníkářských forem, které patří mezi vrcholné řezbářské výrobky profesionálních řezbářů i samotných perníkářů. Najdeme na nich motivy husarů na koních, ženy a muže v dobových krojích, svatého Mikuláše, srdíčka, nemluvně a další. Výroba perníku má bohatou historii a zůstala oblíbená dodnes," uvedla autorka výstavy Mária Kudelová. 

Expozice se ale zaměří i na novodobý vývoj perníkářství. Chybět nebudou vykrajovací formy nebo obrázky, které se od počátku 20. století začaly na perníky dávat.

Medové pečivo znali již Egypťané či Řekové

Protože perníky jsou jedním ze symbolů Vánoc i dnes, zájemci si je budou moci vyrobit v dílnách přímo v muzeu. Pečivo z mouky a medu znali již staří Egypťané, Řekové a Římané. Svědčí o tom i dochované římské hliněné formy. Do českých zemí se perníkářské řemeslo dostalo z oblasti Norimberku ve 14. století a první zmínka o perníku pochází z Turnova, kde se v roce 1335 prodával perník o svátcích a posvícení. První zmínka o perníkářích v Šumperku pochází ze 16. století, kdy jsou v městské knize zapsáni první zástupci tohoto řemesla.

Základními surovinami pro výrobu perníku byly med, mouka a koření - v minulosti pepř, anýz, badyán, fenykl, hřebíček, koriandr, muškátový květ, nové koření, skořice a zázvor.

Výstava v Hollarově galerii Vlastivědného muzea v Šumperku potrvá od 22. listopadu do 13. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám