Hlavní obsah

Nové knihy na Vánoce - Mario Vargas Llosa, Michal Horáček i Richard Stark

I tento týden jsme se pro vás pokusili ze záplavy knižních novinek vybrat zajímavé knižní tituly. Vyniká mezi nimi poslední Vargas Llosův román Zlobivá holka.

Článek

Mario Vargas Llosa: Zlobivá holka

Zatím poslední Vargas Llosův román Zlobivá holka se dá v mnoha ohledech považovat za jakousi autorovu životní bilanci. Vyšel v roce jeho sedmdesátých narozenin a protagonista se mu v lecčems podobá.

V příběhu Peruánce Ricarda Somocurcia, jehož jediným životním cílem je uchytit se natrvalo v Paříži a získat lásku jedné zlobivé holky, Vargas Llosa ve zkratce zachytil postupnou proměnu atmosféry a názorů západních intelektuálů ve druhé polovině 20. století: nadšené revolucionářství, zhroucení levicových iluzí, hippies, punk, konec pravicových i levicových diktatur, chaos a ztrátu hodnot...

Garamond, překlad Vladimír Medek, 396 str., váz., 289 Kč

Michal Horáček: Jak pukaly ledy

Autentický deníkový záznam Michala Horáčka mapuje den po dni listopadové události roku 1989.

Sedmnáctého listopadu letošního roku uplyne 18 let od demonstrace, která se stala symbolem sametové revoluce a zásadně přispěla k pádu komunismu v Československu. Text Michala Horáčka o 292 hodinách jedné revoluce vznikl z poznámek narychlo črtaných v sešitech, na útržcích papírů i po okrajích novin.

Knihu doplňují aktuální postřehy významných představitelů té doby (Václav Havel, Václav Malý aj.), kteří s odstupem uplynulých let dávají události do unikátního kontextu.

XYZ, váz., 352 str., 249 Kč

Stíny nad Baker Street

Sherlock Holmes patří již po víc než sto let mezi nejznámější literární postavy. Po téměř stejnou dobu jitří makabrózní příběhy a horory Howarda Phillipse Lovecrafta (1870-1937) čtenářskou představivost děsivými pohledy do prostorů kosmického chaosu a nehynoucího zla. Co kdyby se Doyleův nedostižný Velký Detektiv a jeho spojenci setkali tváří v tvář se záhadami, jejichž řešení se vymyká nejen logickému uchopení, ale dokonce i zdravému rozumu?

V osmnácti povídkách od dvaceti předních a uznávaných autorů žánru hororu, detektivky, fantasy a science-fiction se v různých lokacích setkávají fiktivní světy Doyleova mistra racionální dedukce - Sherlocka Holmese - se surreálným universem hrůzných entit z Lovecraftova cyklu Mýtu Cthulhu.

Jota, John Pelan (ed.) a Reaves, Michael (ed.), překlad Zuzana Rendlová a Michaela Pekárková, 432 str., váz., 368 Kč

Richard Stark: Návrat

Úspěšný autor mnoha detektivních románů Donald E. Westlake, píšící pod pseudonymem Richard Stark v Návratu opět uvádí na scénu postavu zločince Parkera, jehož terčem se tentokrát stává televizní kazatel William Archibald, kterému chce se svými společníky ukrást značnou sumu v hotovosti, vybranou během jedné z Archibaldových "křesťanských kampaní".

Přestože se jedná o pečlivě naplánovanou loupež, ne všechno vychází, jak by mělo, a postupně se v příběhu roztáčí kolotoč lstí, zrady a smrti.

Fuego, překlad Irena Aimová, 144 str., váz., 199 Kč

Artěm Drabkin, Oleg Šeremeť: T-34 v akci

Sovětský tank T-34 byl jedním z nejslavnějších a nejničivějších obrněnců druhé světové války. Společně s německým Tigerem a americkým Shermanem tvoří mezník ve vývoji obrněných vozidel.

Tato pionýrská práce vychází ze vzpomínek mnoha jeho posádek a jejich zkušeností, aby nabídla jejich intimní pohled na boj tankových vojsk. Vyvolává opět atmosféru bitev a jejich šokujících, krvavých podrobností. Popisuje tankové útoky, hrozbu protitankových zbraní, německých tanků a jejich pěchotní podpory, dělostřelecké ostřelování i útoky luftwaffe. Veteráni osádek T-34 zde vydávají svá nesentimentální svědectví o tom, jak vypadá skutečný boj z vnitra tankových věží.

Baronet, váz., 204 str., váz., 206 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám