Hlavní obsah

Domácí mazlíček pod stromeček

Novinky, bry

Pořizování domácích mazlíčků o vánocích není výjimkou, nezapomínejme však, jak může tento nevhodný dárek za náš špatný nápad doplatit. Mnoho zvířat se kvůli lidské malichernosti dostává zbytečně do útulků, proto je na nás, abychom se také nemýlili. Pokud jsme však o zvířeti skutečně přesvědčeni, nemusí být takový nápad špatný.

Článek

Pořídit zvíře jako vánoční dárek je náročný úkol, záleží totiž na tom, komu chceme domácího mazlíčka nadělit. Pokud jsou obdarovanými děti, výběr závisí především na rodičích, kteří budou za tento dáreček odpovědni.

Má-li být zvíře překvapením, musí si být dárce jistý, že dotyčný opravdu o tento dárek stojí. Výběr by také měl záviset na podmínkách, které mu bude moci budoucí majitel nabídnout. Asi nejlepším řešením je vybrat si zvířátko dle vlastního uvážení. Je nutné zvážit, nakolik jsme schopni se o něj postarat, a tak bychom měli předejít největším rizikům při pořízení domácího miláčka.

Nechtěná zvířata se často objevují na ulicích a nastává pro ně stresová situace. Jsou odchycena a převezena do útulku, kde pobývají přibližně deset dnů v karanténě. Když zvěrolékař zjistí, že je zvíře zdravé, je postupně zbaveno parazitů a putuje mezi ostatní. Pak už jen zbývá čekat, zda se ho někdo ujme.

Jak vybírat?

Pokud si vybíráme rasu svého nového kamaráda, měli bychom si nejprve prostudovat jeho povahu. Některé rasy jsou sice moderní, nemusí se však k nám hodit. I my se musíme zamyslet, co jsme schopni zvířeti nabídnout a promyslet si, jak bychom řešili určité situace jako je dovolená, děti, výchova aj.

Vánoce jsou svátky lásky, kterou můžeme nabídnout i opuštěným zvířátkům z útulku.

Chovatelé v útulcích jsou ochotni poradit a pomoci s výběrem. Sepisuje se tam jen opatrovnická smlouva, zvíře totiž patří ještě půl roku městu, po uplynuté době se pak přepíše na nového majitele.

Možnost seznámení

Nejčastějším postupem při vybírání bývá porada o tom, jaké zvířátko bychom si představovali a jsme-li schopni se právě o něj postarat. Po té jsou nabídnuti vybraní kandidáti.

Zvíře si můžeme vybrat i sami a pak se s ním blíže seznámit. Pokud se naše srdce rozbuší pro vybraného jedince, máme možnost se s ním projít a zjistit, jak se chová v "terénu". Důležité je totiž zjistit jeho vztah k dětem, zvířatům a jiným okolnostem, které ho v životě potkají. Záleží na tom, kam chceme, aby nás nový čtyřnohý přítel doprovázel.

Výběr by měl být stejný jako když si hledáme lidského přítele, se kterým chceme trávit svůj čas a ať už je to pes, kočka či jiný chlupáč, těšme se na radosti i starosti!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám