Hlavní obsah

Betlemářka z Orlických zvládla vyrobit tisíce figurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEDLOŇOV

S blížícími se Vánoci mají napilno nejen obchodníci, ale i řemeslníci či umělci. Nejinak je na tom řezbářka betlémů Jarmila Haldová, která už zvládla během svého života vyrobit na několik tisíc figurek. Každá větší postavička jí zabere i dva dny. Ona si totiž Vánoce bez betlémů neumí představit.

Článek

"Vyřezání velké figury mi zabere klidně dva dny, nedá se to nijak ošidit, protože do toho člověk vkládá sám sebe," řekla Haldová, která začíná s vyřezáváním betlémů po prázdninách a končí kolem Velikonoc. Zbylý čas autorce zabere malování figurek. "Při práci na betlémech se dostávám do takového stavu, že nemůžu přestat. Stále musím ještě kousek vyřezat, člověka to skutečně chytne tak, že se od toho nemůže utrhnout," přiznává Haldová.

Betlémy Jarmily Haldové jsou k vidění na různých místech v Královéhradeckém kraji, svá díla zapůjčuje také na výstavy v dalších částech republiky. Její betlém je například k vidění v Novém Městě nad Metují na Náchodsku, kde se každoročně rozšiřuje, další je v Rychnově nad Kněžnou.

:. Některé figurky vyrábí řezbářka i dva dny. Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

"Na tom jsem pracovala čtyři roky a zobrazuje Rychnov jako město soukeníků. Musela jsem nastudovat celý proces výroby sukna, netušila jsem, jak je to složité," řekla Haldová. V rychnovském betlému jsou zobrazeny například i dřevěné sudy, do kterých soukeníci schraňovali moč. "K výrobě sukna byla potřeba moč, která se používala například na odmašťování či při barvení," vysvětluje netradiční součást betlému Haldová.

Betlemářství zažívá znovuzrození

Dříve řezbáři v Orlických horách, kde Haldová žije od roku 1975, pracovali v mnoha vesnicích, během minulého režimu jich však postupně ubývalo. "Nyní betlemářství zažívá znovuzrození, v České republice jsou desítky mistrů tohoto oboru. Mnoho lidí si koupí například jen pár figur, ale postupně si nechají dělat další a další," řekla pětapadesátiletá žena, která se kromě výroby betlémů věnuje také například ilustrování pohádek či odborných publikací o rostlinách.

Haldovou na vyřezávání betlémů lákají možnosti, který betlémský příběh nabízí. "Ta náplň betlémského příběhu je krásná...Lidé se tím budou vždycky dojímat a budou se k tomu vracet," řekla Haldová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám