Hlavní obsah

K Vánocům lze darovat i školu smyku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdí někdo z rodiny hodně automobilem a vy po těch letech už nevíte, co mu dát k Vánocům? Co takhle mu koupit to, co není k zaplacení - zkušenosti a bezpečnost. Jak to vypadá, tuto zimu budou potřeba a není radno podcenit kluzkou vozovku.

Článek

Škol bezpečné jízdy je v České republice hned několik. Nabízí většinou to samé - výuku řízení s vozidlem které máte doma, takže jej poznáte i po těch stránkách, které netušíte, že v něm vůbec mohou být.

Pak ale existují i specializované firmy, které nabídnou i něco víc. Třeba kurzy řízení se závodním vozem. Ale to už příliš bezpečné není a pro běžný provoz je to jen těžko využitelné.

Ať je zima nebo léto...

Škola bezpečné jízdy a školy smyku nemusí být nutně provozovány za zhoršených povětrnostních podmínek. Vytvořit totiž podmínky, jaké jsou na silnicích při námraze není tak obtížné. Stačí dát na asfalt speciální kluznou fólii, postříkat jí vodou a je o zábavu postaráno. A navíc bezpečně.

Když totiž automobil vyjede z kluzné dráhy, zastaví se během chvíle na klasickém povrchu a lze jej dobře kontrolovat volantem a pedály.

Během školy smyku projdete většinou několika různými úkoly. Automobil může ztratit adhezi hned několika způsoby. Proto se zkouší řízení v přímém směru, a to buď se všemi koly na kluzné podložce, nebo s jednou stranou vozu na suchém povrchu. Následuje ovládání vozu v zatáčce apod. Některé školy nabízí i možnost ovládat vozidlo při sjezdu z kopce, ukočírovat jej ve slalomu apod.

Spoustu zkušeností nasbíráte, ať pojedete k Příbrami s firmou MaxCars, zavítáte na mosetcký okruh, navštívíte velmi známou školu Mičánek Motorsport na brněnském automotodromu (zde si můžete také vyzkoušet i to závodění), svezete se na autodrom ve Vysokém Mýtě nebo se podíváte na Slovensko do Púchova.

Vyplatí se?

Kdo tento kurz jednou už absolvoval, ten potvrdí, že zcela určitě, se to vyplatí. Na slovo vzatí odborníci vám totiž dají nejdříve přesný teoretický kurz, který zahrne nejen způsob řízení v kritických situacích, ale dokáže zodpovědět i na tak banální otázky, jako je používání zimních pneumatik nebo správné nastavení pozice řidiče.

Praktická část pak nechá nesmazatelnou stopu ve schopnostech řidiče. Na základě statistik je prokázáno, že již po absolvování jednodenního kurzu dochází ke zlepšení schopností řidiče v průměru o cca 15-20 %. Dle názorů odborníků by měl řidič absolvovat minimálně 5-8 nácvikových lekcí, aby byl schopen v krizových situacích reagovat zcela automaticky a podvědomě.

A kolik za takový dárek? Ceny jsou různé a liší se od nabízených služeb. Řekněme tedy, že můžete počítat s investicí od 3000 Kč za jeden kurz. Možná je to dost, ale najděte na automobilu blatník, který stojí tak málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám