Hlavní obsah

Vánoce v barvách země a ohně

– PRAHA

Tradičnímu vánočními barvami jsou zelená, červená a zlatá. Přesto se každým rokem mění módní trendy, do nichž by se o Štědrém večeru měl zahalit vánoční stromeček. Letos jsou v módě barvy země a ohně: tmavě smetanová, medová, hnědá a oranžová.

Článek

O letošních vánočních trendech se rozhodovalo už dávno, na jarních veletrzích v zahraničí. České ručně foukané a malované ozdoby ze skla jsou velmi vítaným artiklem na celém světě a do různých zemí proudí různé speciality, přesto barevné ladění se každým rokem poněkud mění.

Pro vytváření barevných odstínů vánočních ozdob existuje světový standard barevnice obsahující přibližně 600 barevných odstínů ve 3-6 efektech jednotlivého odstínu barvy. To je lesk, mat, mrazolak, porcelán, metalíza a tzv. skořápkový efekt. Kombinace obojího představuje téměř nekonečnou škálu variant, v nichž mohou být ozdoby vyráběné.

Rozhoduje však i vkus obyvatel v každé zemi. Do USA jdou například ozdoby ve tvaru hot dogů nebo hamburgerů, aut, a Santa Clausů a jsou velmi barevné. Evropské země mají v oblibě romantičtější témata, ptáčky, panenky Marie, anděly i celé betlémy, kostely, zasněžené chaloupky nebo křehké hudební nástroje. O tradiční koule či baňky takový zájem není, začíná se objevovat například zasněžené ovoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám