Hlavní obsah

Pražské hotely jsou už na Silvestra obsazeny

PRAHA

Velké pražské hotely mají na Silvestra již zadány veškeré kapacity, nebo doprodávají poslední lůžka. Rezervace na letošního Silvestra přijímaly některé hotely až rok dopředu. Naopak na vánoční termíny turisté ve většině hotelů stále ještě seženou místo, rychle jich ale ubývá.

Článek

Plně obsazen na Silvestra je například čtyřhvězdičkový smíchovský andel's hotel, kapacita je téměř vyprodána i na vánoční svátky. "Rezervace na letošní vánoční svátky a Silvestra jsme evidovali již od dubna 2007, jako vždy zájem zesílil v září letošního roku," řekla ředitelka marketingu hotelu Dana Tomášová.

Zcela obsazeno na oba termíny mají i dva čtyřhvězdičkové hotely ze skupiny Olympik, hotel Olympik a hotel Olympik Artemis. Třetí hotel, který má o hvězdičku méně, nabízí posledních 30 pokojů na vánoční termíny od 23. do 28. prosince. "Silvestr od 29. prosince do 2. ledna je již beznadějně vyprodán minimálně od června, celkem tedy máme obsazeno všech 645 pokojů," řekl zástupce skupiny Vlastislav Šos.

Plně obsazeny na Silvestra budou také Top Hotel Praha a hotel Albion. "K velmi vytíženým patří i počátek adventu, zejména první víkendy v prosinci," řekla Jana Rišková z marketingového oddělení Top Hotelu.

Hilton ještě místo má

Volná místa na Silvestra má ještě jeden z největších pražských hotelů, Hilton. Zatím registruje rezervace na 95 procent lůžek, na Vánoce zahraniční turisté objednali zatím 75 procent kapacity hotelu. Podle marketingové ředitelky Hiltonu Markéry Šebkové najde v hotelu ubytování i turista, který přijde těsně před vánočními svátky.

Podle termínu pobytu koncem roku se liší nejen obsazenost hotelů ale také národnostní složení hostů. Na Vánoce vedou co do počtu Řekové, Nizozemci a Turci. Na Silvestra zase Prahu zaplavují Italové, Španělé, Britové a Němci. Češi se o svátcích mezi hosty objevují jen velmi ojediněle.

Ceny přes Vánoce nerostou

Všechny hotely se snaží turistům o Vánocích i na Silvestra postarat o zábavu a přiblížit jim vánoční atmosféru města. Kromě české vánoční tabule a silvestrovské veselice nabízejí například návštěvu vánočních koncertů, mší nebo výlety na okolní hrady.

Zatímco ceny v pražských hotelích díky velké konkurenci na Vánoce výrazně nerostou, restaurace v centru města zvýšené poptávky využívají. Na hlavním turistickém tahu, od Obecního domu na Hrad, zdražují mezi 20. prosincem a 7. lednem o deset až 20 procent a zaznamenávají třikrát vyšší návštěvnost, než je průměr.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka budou v Praze na Silvestra obsazena téměř všechna z asi 87 000 hotelových lůžek. Jako první jsou vždy obsazeny hotely s více hvězdičkami. Dalších minimálně 15 000 turistů se ubytuje v soukromí, u diplomatické služby nebo v mimopražských hotelích.

Dohromady by tak v Praze mohlo trávit poslední den roku až 100 000 cizinců, tedy přibližně stejně jako v minulých letech. Na Vánoce to bude o něco méně, protože vánoční svátky tráví většina lidí nejraději u domácího krbu. Po hektických dnech koncem roku nastanou v Praze dva měsíce turistického klidu, co se týče počtu turistů, jsou leden a únor nejslabší v roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám