Hlavní obsah

Češi o Vánocích oželí spíš kapra než bramborový salát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spíš než kapr je v Česku základem štědrovečerní tabule bramborový salát. Připravuje ho 93 procent domácností. Naproti tomu ryba se objevuje na zhruba dvou třetinách vánočních stolů. Část lidí ji raději nahradí řízkem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Unilever, výrobce potravin a kosmetiky, a agentury Opinion Window.

Článek

Své stravovací zvyklosti mění podle průzkumu o Vánocích asi 70 procent Čechů. Především platí, že většina se ráda nají dobře a hodně. Tři čtvrtiny dotázaných utratí za potraviny mnohem víc než během roku, téměř stejně velká skupina přiznává konzumaci kaloričtějších jídel a celkově většího množství potravin.

Většina rodin si napeče vlastní cukroví

Ozvláštněním svátečního jídelníčku je pro řadu lidí cukroví a celkově větší množství sladkostí. Cukroví mají přitom Češi nejraději vlastnoručně dělané. Na 71 procent rodin peče doma, další desetina dostane napečeno od někoho jiného.

Zhruba 15 procent kombinuje zásobení cukrovím z domácích zdrojů a z nákupu v obchodě. Každý dvacátý sladké zpestření Vánoc pouze nakupuje. Na výběr bývá v českých domácnostech nejčastěji pět až deset druhů. Největšími jedlíky cukroví jsou prý děti.

Nový trend - zdravá vánoční strava

České Vánoce ale podle odborníků Unileveru zaznamenávají také nový fenomén - pozornost věnovanou zdravé výživě. Objevuje se prý zcela nová skupina těch, kteří věnují důkladnější péči výběru a skladbě potravin právě pro vánoční stůl. V průzkumu se v tomto smyslu vyjádřilo šest procent lidí - převážně starších.

Češi se dají podle stravovacích návyků dělit podle Unileveru do čtyř skupin. Zhruba 39 procent lidí jsou prý "liberálové", kteří mají rádi jídlo chutné, kvalitní. Kalorie navíc pro ně nejsou problém. Necelou třetinu představují "vyznavači sportu", kteří se drží hesla "hlavně se hýbat". Na 15 procent lidí, "skeptiků a dietářů", buď neúspěšně bojuje s váhou či naopak vyznává názor, že zdravá strava není chutná, a tedy není pro ně. "Vyznavači zdravé výživy" tvoří asi 14 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám