Hlavní obsah

Vánoční stromky mohou podražit až o sto korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za živé vánoční stromky zaplatí letos domácnosti o desítky korun více než loni. Například jedle, která loni stála kolem 450 korun, vyjde letos domácnosti na asi 550 korun. Tvrdí to předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karel Michalik.

Článek

Důvodem je nedostatek vánočních jedlí v porovnání s poptávkou. Většina se jich do Česka dováží, například z Dánska.

Na cenách smrků a borovic, tedy stromcích, které Češi kupují nejčastěji, by se zvýšená cena nemusela projevit tak výrazně. "Smrk či borovice o výšce 1,5 metru by se mohly pohybovat kolem 230 až 250 korun," odhadl Michalik.

Mezi cenami na českém trhu jsou ale velké rozdíly. Lidé ve městech vydají za živé stromky neporovnatelně více, než lidé v menších městech či na vesnicích.

V Česku se podle odhadů sdružení prodá asi milión přírodních vánočních stromků. Z toho asi polovina je z lesů a druhá půlka pochází z plantáží, na kterých se pěstují stromky speciálně určené pro vánoční trh.

Češi přestali vánoční stromky kupovat před několika lety, raději pořídili umělý stromeček, který vydrží mnoho let. V poslední době se ale k živým stromům vracejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám