Hlavní obsah

Nové knihy - Paměti Ludvíka XIV., Poe a Tokarczuková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vycházejí mimo jiné paměti krále Slunce Ludvíka XIV., Šrutovy Pohádky brášky Králíka i výbor z díla mistra hororu Edgara Allana Poea Jáma a kyvadlo nebo nová knihy současné polské autorky Olgy Tokarczukové.

Článek

Ludvík XIV: Paměti krále Slunce

Paměti Ludvíka XIV. (1638-1715) přibližují počátky jeho dlouhé, dvaasedmdesát let trvající vlády. Psal je v letech 1665 -1671, přičemž se vracel  až do roku 1661, kdy převzal moc. Ludvík ale nebyl jediným autorem, na pamětech se podíleli i historik Paul Pellisson a tvůrce hospodářské politiky J. B. Colbert.

Text lze srovnávat s Machiavelliho Vladařem i dalšími klasickými díly politické filosofie. Nabízí sondu do střetů zájmů, v jejichž středu stojí panovník jako všudypřítomné světlo.

Historické události jsou líčeny zhutněně, text se zaměřuje na složitý vztah mezi vlastní pocity krále a navenek prezentovaným obrazem panovníka.

Prostor, 284 stran, přeložil Martin Pokorný

Pavel Šrut: Pohádky brášky Králíka

Básník a textař Pavel Šrut nabízí netradičně pojaté moderní pohádky bez obligátních princů, princezen a draků. Bráška Králík je trochu rošťák a filuta, který své silnější protivníky poráží vtipem, lstí a chytrostí. A taky je vejtaha ražení barona Prášila. Jeho hrdinské historky se možná nezakládají na pravdě, ale nechybí jim vtip. Potěší nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Humorné pohádkové vyprávění vynikajícího básníka a autora dětských knížek Pavla Šruta doplňují barevné ilustrace.

Knižní klub, 88 stran

Edgar Allan Poe: Jáma a kyvadlo a jiné fantastické příběhy

Edgar Allan Poe je zakladatelem moderní detektivky i moderního hororu. Připomíná to výbor jeho nejlepších povídek vydaný pod názvem jedné z vůbec nejznámějších. Jeho příběhy nijak nezestárly, i když je psal v XIX. stolení. Povídky Jáma a kyvadlo, Sud vína amontilladského, Zánik domu Usherů, Zrádné srdce, Černý kocour a  Démon zvrácenosti pořád děsí svou obnažující nemilosrdností a krutostí a nabízí tajemství, ať už vyprávějí o smrtonosné síle mořských proudů, o tajemstvích záhadné bedny nebo o předčasných pohřbech a mstě.

XYZ, 208 stran

Olga Tokarczuková: Poslední příběhy

Olga Tokarczuková zaujala české čtenáře už předchozími podmanivými romány Pravěk a jiné časy či Denní dům, noční dům. Psychologické Poslední příběhy jsou ale tíživější. Tři ženy, vnučka, matka a její matka, potkávají na své cestě smrt a chtějí znovu spatřit celý svůj život, najít své místo na zemi.

V první části se hrdinka po autohavárii vydá na snový výlet do vlastní paměti, vzpomínek na dětství a mládí, v druhé je smrt záminkou k vyprávění o osudech ženy, která se provdala spíše náhodně a nechtěně. Třetí část je obrazem vztahu mezi dospívajícím synem a matkou, dilemat nezávislé současné ženy, silné, ale přesto ztracené kdesi v tropech.

Host, 212 stran, přeložil Petr Vidlák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám