Hlavní obsah

Vánoční kapr podraží

Vánoční kapr bude letos ve srovnání s předchozím rokem zřejmě o něco dražší. Cena za kilogram se podle většiny oslovených chovatelů zvýší o pět až deset korun poté, co se loni pohybovala v průměru okolo 70 Kč/kg. Záležet bude také na podzimních výlovech a na tom, jaké podmínky se obchodníkům podaří vyjednat.

Článek

Do ceny se podle rybářů promítá například nedostatek vody, mýtné, dražší energie, hlavně ale takřka dvojnásobné ceny krmiva.

Rybářství Třeboň, které je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě, počítá s nárůstem ceny pro odběratele zhruba o deset procent. "Koncem října, začátkem listopadu vyjdeme s doporučenou cenou. Vše je v tuto chvíli závislé na výsledku výlovů, zatím se opíráme o odhady," řekl Rudolf Provázek, ředitel firmy Fish Market, která prodej živých ryb pro rybářství zajišťuje. "U rodiny, která si koupí tříkilového kapra, by ten nárůst měl dosáhnout v průměru 30 korun, což Vánoce určitě nikomu nepokazí," dodal.

Asi o pětikorunu zvýší ceny kaprů největší chovatel ryb na jižní Moravě, Rybníkářství Pohořelice. "Výlovy sice teprve začínají, zdražení kaprů je ale velmi pravděpodobné. Loňské ceny jsou neudržitelné. Kromě krmiva, jehož cena šla letos strmě nahoru, se zdražují také energie a pohonné hmoty nebo třeba mýtné," řekl výrobní náměstek pohořelické firmy Roman Osička.

Podobně se zachovají například v Rybářství Litomyšl. Za kilogram v první jakosti lidé zaplatí 68 až 70 korun, výběrový kapr přijde na 80 korun za kilogram, řekl ČTK ředitel Rybářství Litomyšl Oldřich Holcman. Za zdražením prý stojí nedostatek vody a zvýšené ceny krmného obilí. "Téměř deset let jsme drželi stejné ceny. Letos ale podražilo na počátku žní krmné obilí z 250 na 500 korun za kilogram. Kdyby rybáři nezdražovali, mohli by zavřít," řekl Holcman.

Rostoucí náklady na chov se chystají kompenzovat také v Moravskoslezském kraji. "Cena kapra se u nás nezvyšovala šest let, od 1. října platí nové ceny. Kilo kapra v první jakostní třídě máme za 65 korun, výběr za 70 korun. Dosud to bylo 60 a 65 korun," řekla ČTK účetní Rybářství Studénka na Novojičínsku Jana Sirotková. Zdražení ryb o deset procent na sádkách očekává i generální ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček.

Někteří rybáři v Olomouckém kraji zdraží na Vánoce kapry až o sedm korun na kilogramu. Podle informací dnešního Olomouckého deníku i v tomto regionu patří k hlavním důvodům drahé krmné obilí, rostoucí ceny pohonných hmot a energií. "Počítáme s nárůstem o pět až sedm korun na kilogramu. Kromě krmiva se do prodejních cen promítnou také dražší pohonné hmoty a energie," řekl Deníku provozovatel Zdeněk Horák z rybářství v Nové Dědině.

S ohlášením ceny zatím vyčkává České rybářství Mariánské Lázně, které nicméně předpokládá zvýšení proti loňskému roku o pět až deset procent. "Kapr stál na Vánoce 68 korun za kilogram od roku 1996, ale nyní je situace neudržitelná," uvedl ředitel Rybářství Vysočiny v Chotěboři na Havlíčkobrodsku Josef Nikl. V Česku se podle něj produkuje nadbytek ryb, proto se velká část z nich prodává za hranicemi. Kapři z Vysočiny se vozí hlavně do Německa, štiky, candáti a líni do Francie či Itálie.

Společnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou zvýšila ceny kaprů od 1. října přibližně o pět procent. Základní cenu kapra v první třídě i výběru pro odběratele podnik zvýšil o tři koruny na 58 a 65 korun bez pětiprocentní daně z přidané hodnoty. "Konečná cena pro spotřebitele pak bude záležet na prodejcích," řekl ředitel Václav Pojar. Hlavním důvodem ke zdražování je podle něj růst cen krmiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám