Hlavní obsah

Vánoce se spoustou dárků a svíček v Dánsku

Novinky, toh

Jak vypadají Vánoce ve světě? To zjistíte na Novinkách ve speciální vánoční rubrice. Dnes se podíváme do Dánska, kde se na dárcích nešetří.

Článek

O Vánocích nesmí v Dánsku chybět adventní věnec, spousty svíček a kopa dárků. Počátkem vánočních svátků se v domácnostech objevují adventní věnce se čtyřmi svíčkami. Ty mají symbolizovat období lidského života - dětství, mládí, dospělosti a stáří.

V počtu použitých svíček na obyvatele jsou Dánové na prvním místě na světě. Zapalují je úplně všude - v oknech, u dveří v kostelech. Vánoce jsou tady ale spojeny především s dárky a rozhodně se na nich nešetří.

Připravují se s několikaměsíčním předstihem a Dánové dělají s jejich nákupy velké tajnosti. Podle starého obyčeje totiž musí být každý dárek pro obdarovaného velkým překvapením. Lidé věří, že čím větší překvapení, tím šťastnější budoucnost je čeká.

Na dárcích se v Dánsku nešetří

V některých oblastech Dánska se dodržuje tradice vítání vánočního posla. Ten zaklepe na dveře a každému dá speciální dárek - otep sena, velkou kytici slaměnek a obrovskou krabici zabalenou alespoň do dvaceti vrstev papíru.

Dárek musí být vtipný a poukazovat na některou ctnost nebo charakterovou vadu. Drobné dárky a cukroví se věší na větve vánočního stromečku, který nechybí v žádné domácnosti.

Ve výběru vánočních stromků vítězí smrček. V posledních letech si získal na oblibě také zvyk kupovat malé jehličnany v květináčích, o Vánocích je ozdobit a na jaře slavnostně zasadit ve volné přírodě, v lese nebo na speciálně vyhrazeném místě v městském parku.

U štědrovečerní tabule se tady s bramborovým salátem a kaprem nesetkáme. Nejčastěji se podává kachna, vepřová pečeně s červeným zelím, teplá šunka, pepřená treska s ředkvičkou a horká rýže politá studeným mlékem, pivní a pšeniční chléb, a jako dezert sladký rýžový nákyp se zapečenou mandlí. Komu se poštěstí ji najít, dostane speciální dárek Julemand. Vánoční specialitou Dánska jsou tzv. vánoční talíře - ručně malované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám