Hlavní obsah

Ve válce s Ruskem padlo na 10 tisíc ukrajinských vojáků

Během války s Ruskem ztratila Ukrajina asi 10 000 vojáků. Podle ukrajinské agentury Unian to prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Ztráty Ruska jsou ale podle něj mnohonásobně vyšší než ty ukrajinské.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Trosky v Doněckém regionu po ruském útoku

Článek

„U nás na začátku konfliktu umíralo v průměru 100 vojáků za den, v ruské armádě to v prvních 20 až 30 dnech bylo 1000 padlých denně. Nyní na ruské straně umírá minimálně 200 až 300 vojáků za den,“ řekl Arestovyč v rozhovoru s ruským novinářem Markem Fejginem.

Na Fejginovu otázku, zda je tedy možné předpokládat, že ukrajinská armáda ztratila až 10 000 vojáků, Arestovyč odpověděl: „Ano, tak nějak.“

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovině dubna odhadl, že v bojích zahynulo 2500 až 3000 členů ukrajinské armády a kolem 10 000 utrpělo zranění.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

Tento týden ve čtvrtek ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov prohlásil, že Ukrajina denně přichází až o stovku zabitých vojáků a 500 jich je raněno. Ve stejný den další poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak řekl, že ztráty v řadách ukrajinské armády dosahují denně mezi 100 a 200 vojáky. Válka Ruska proti Ukrajině dnes pokračuje 108. dnem.

Úřad ukrajinské generální prokurátorky podle agentury Reuters v sobotu uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito nejméně 287 dětí a dalších 492 jich bylo zraněno. Úřad novou bilanci zveřejnil poté, co se dozvěděl o dalších 24 dětských obětech z přístavu Mariupol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám