Hlavní obsah

Svlékneme se? Ukažme jim svaly, utahovali si z Putina lídři G7

Schloss Elmau

K třídennímu jednání v bavorských Alpách se o víkendu sjeli lídři ekonomicky nejvyspělejších států světa G7. Napjatou atmosféru se snažil odlehčit britský premiér Boris Johnson, který se svých kolegů ptal, zda budou navzdory parnému počasí jednat v saku, nebo si oblečení odloží.

Foto: Reuters

Lídři na summitu G7 si dělali legraci z Putina a jeho polonahých propagačních videí.

Článek

„Musíme jim ukázat, že jsme drsnější než Putin,“ zažertoval Johnson na adresu dřívějšího účastníka setkání a nyní nepřítele západu číslo jedna, ruského prezidenta Vladimira Putina.

Přepis rozhovoru: Cvičení vojsk dnes skončí, tvrdil Putin Macronovi čtyři dny před invazí

Evropa

Toho se chytil kanadský premiér Justin Trudeau: „Ať to vypadá, že se jedeme projet polonazí na koni,“ řekl směrem k německému kancléři Olafu Scholzovi, který však jeho poznámku zřejmě příliš neocenil.

Trudeau zřejmě odkazoval na Putinovy ikonické fotografie bez trička, která ruská státní média s oblibou sdílela. Konkrétně tu, na níž vládce Kremlu jede na hnědém koni a na sobě má pouze sluneční brýle, zlatý řetěz a vojenské kalhoty.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin na snímku z roku 2007

„Jízda na koni je nejlepší,“ přisadila si předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. „Musíme jim ukázat naše svaly,“ pokračoval evidentně dobře naladěný Johnson, který nedávno jen tak tak přežil pokus o odvolání z funkce.

Johnson: Jestli chceme, aby Ukrajina vyhrála, musíme udělat čtyři věci

Zahraniční

Vedoucí představitelé skupiny G7 jednali o další izolaci Ruska v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu, která pokračuje už čtvrtým měsícem a ve které se Vladimir Putin na pomyslného „koně“ po vytrvalém odporu dostal – alespoň co se východního Donbasu týče.

Klid ovšem není ani na západě Ukrajiny, výstraha před nálety platí v podstatě po celé zemi. Tvrdé ostřelování zažilo i hlavní město Kyjev, rakety zničily rezidenční oblast a školku. Zranily šest lidí a nejméně jednoho zabily.

Putin na svou sebeprezentaci vždycky dbal. Deník Guardian například připomíná jeho slavný snímek z roku 2010, kdy měl ruský prezident během výletu na jižní Sibiři rovněž odhalenou hruď a vyzbrojen byl loveckou puškou, zatímco jindy pózoval v neoprenu chlubící se poklady údajně nalezenými při potápění na archeologickém nalezišti u Tamaňského poloostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám