Hlavní obsah

Rusové prý už ztratili třetinu vojska shromážděného pro invazi, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Třetinu pozemních sil, které Rusko v únoru shromáždilo na hranicích Ukrajiny, už prý ztratilo. V pravidelném ranním hlášení to v neděli uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace svých tajných služeb. S jakými čísly britské ministerstvo pracuje, není jasné. Jde o neobvykle vysoké procento.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Ukrajinský voják

Článek

„Rusko už pravděpodobně utrpělo ztráty ve výši jedné třetiny pozemních bojových sil, které vyčlenilo v únoru,“ stojí v reportu.

Jak upozorňuje server Ukrajinska Pravda, tak vysoké odhady ruských ztrát doposud ještě nezazněly.

Není jasné, s jakými čísly britské ministerstvo pracuje, podrobné informace nezveřejnilo.

Podle údajů amerického think-tanku Centrum strategických a mezinárodních studií (CSIS) se před zahájením invaze odhadoval počet ruských pozemních sil u hranic na 140 tisíc, plus dalších 50 tisíc z řad proruských milicí a Národní gardy Rosgvardiya.

Ukrajinský generální štáb publikuje informace o ruských ztrátách každý den, jeho odhady jsou však značně nižší. K nedělnímu 15. květnu informuje o 27 400 vojáků vyřazených z boje (nejen mrtví, ale i zajatí nebo zranění), 1220 zničených tancích a 2958 zničených obrněncích.

Ruská ofenzíva na Donbase nepostupuje. Za poslední měsíc se nepodařilo ruským silám dosáhnout výraznějších územních zisků.

Západ proti Rusku rozpoutal totální hybridní válku, prohlásil Lavrov

Válka na Ukrajině

Postup ruských vojsk je omezen „trvale nízkou morálkou“ a sníženou bojeschopností jednotek, kterou nelze rychle nahradit, píše britské ministerstvo obrany.

V následujících 30 dnech se podle Britů nedá očekávat, že by Rusko nějak zásadně postoupilo.

Válka skončí ještě letos, Putin je nemocný a odstaví ho, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám