Hlavní obsah

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Do Moskvy v úterý dorazil generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres a absolvoval zde jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Šéf ruské diplomacie si setkání s „kolegou a přítelem“ pochvaloval a poděkoval mu za porozumění ruské optice ohledně války na Ukrajině.

BEZ KOMENTÁŘE: Generální tajemník OSN Guterres jednal v Moskvě s ruským ministrem zahraničí LavrovemVideo: AP

 
Článek

Guterres, který se označil za „posla světa“, vyzval k vyšetření potenciálních válečných zločinů, ať už je spáchal kdokoli.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) spolu s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem

„Nesmíme zapomínat na to, že hovoříme o velmi závažném konfliktu, který se bohužel svému řešení stále vzdaluje,“ řekl Lavrov na úvod tiskové konferenci.

Jednání s Guteressem si šéf ruské diplomacie pochvaloval, z jeho slov bylo znát, že nešlo o nijak konfrontační setkání.

„Jsme velice vděčni generálnímu tajemníkovi a jeho týmu za porozumění potřebě nahlížet na situaci na Ukrajině a v jejím okolí v širokém kontextu všech těch tendencí, které se hromadí a které zdaleka ne vždy probíhají v rámci ideálů OSN, které jsou zakotveny v Chartě OSN,“ řekl Lavrov.

Zopakoval ruskou rétoriku, že k invazi jeho země přistoupila v reakci na rozšiřování sféry vlivu NATO a Spojených států, které se podle něj rozhodly budovat „unipolární svět“, aby zadržely v rozvoji Rusko. Jako tradičně pak vyjmenoval několik propagandistických důvodů pro invazi, například údajné potlačování ruské kultury či podporu nacismu.

Lavrov: Jako všechny války, i tato skončí smlouvou

Válka na Ukrajině

Směrem k vedle stojícímu Guteressovi podotkl, že si je OSN dobře vědoma důvodů pro takzvanou „speciální operaci“.

„Tyto cíle spočívají v ochraně civilního obyvatelstva a máme zájem v tomto spolupracovat s kolegy z OSN a s kolegy z Mezinárodního červeného kříže, co se týče dalšího úsilí ve smyslu snížení utrpení civilního obyvatelstva,“ řekl Lavrov.

Pracovní skupina na bázi OSN–Rusko údajně intenzivně pracuje v Moskvě. „Zástupci OSN schvalují určité věci, které pomáhají bezpečně dodávat zásilky humanitární pomoci,“ pochválil spolupráci Lavrov.

Jsem posel světa, řekl Guterres

Ve své části tiskové konference Guteress vysvětloval svoje důvody pro cestu do Moskvy, nad jejímž smyslem řada západních politiků a expertů kroutila hlavou.

„Jakožto generální tajemník OSN jsem přijel do Moskvy jako posel světa. Moje pracovní náplň souvisí výhradně se záchranou životů a omezením utrpení civilního obyvatelstva,“ řekl.

Česko chce nahradit vyloučené Rusko v Radě OSN pro lidská práva

Domácí

„Je zcela jasné, že jsou různé pohledy na události na Ukrajině,“ uvedl Guterres s tím, že podle OSN se jedná o porušení územní celistvosti suverénního státu a Charty OSN. Vyzval k dialogu a evakuaci civilistů z okupovaného Mariupolu. OSN je podle něj připravena mobilizovat veškeré své síly.

„Jsem znepokojen neustálými zprávami o potenciálních válečných zločinech. Je třeba je náležitě vyšetřit, aby ti, kdo jsou viníky, byli náležitě potrestáni,“ řekl bez toho, aby specifikoval, zda tím myslí Rusko.

Guterres řekl, že chápe, že Rusko cítí „mnoho křivd“, ale „jedna věc je pravdivá a zřejmá a žádná argumentace ji nemůže změnit“.

„Na území Ruské federace se nenachází žádní ukrajinští vojáci, ale na území Ukrajinské federace (sic) ruští vojáci jsou,“ konstatoval generální tajemník.

Reklama

Výběr článků

Načítám