Hlavní obsah

Kdo dělá ve městě nepořádek, musí do armády, popisuje reportér Novinek z Užhorodu

– Užhorod (od našeho zpravodaje)

Kdo dělá ve městě nepořádek, musí do armády. I to je jeden ze způsobů, jak udržují klid v „Masarykově“ Užhorodu. Jak hlavní město československé Podkarpatské Rusi funguje v době války, kolik má léků a jak se v bráně uprchlíků jdoucích dále na západ daří, zjistil přímo na místě reportér Novinek a deníku Právo.

Rozhovor s Volodymyrem Čubyrkem, předsedou zakarpatské oblastní radyVideo: Novinky

 
Článek

Z Prahy do Užhorodu je to zhruba 800 kilometrů. Při přejezdu hranic se Slovenskem je zřejmé, že je na Ukrajině válka.

Na slovenské straně jsou totiž stany dobrovolníků i státních úřadů. Při přejezdu hranice je na druhé straně jen několik celních stanovišť, vedle celníků všechny příchozí a odchozí kontrolují vojáci.

Směrem z Ukrajiny je na hranicích fronta zhruba třiceti až čtyřiceti uprchlíků. Dále do kopce následuje fronta zhruba dvaceti aut. Stejný obrázek je u hranic ráno, odpoledne i večer. O zhruba kilometr dál už ale válku připomíná máloco.

Při vjezdu do Užhorodu jsou vidět bytovky, které vypadají jako v kterémkoliv českém městě. Stopy po soužití v meziválečném období jsou ve stodesetitisícovém Užhorodě všude.

Foto: Novinky

Užhorodský hrad budovaný ve 13.-18. století

Lidé mluví místy češtinou a slovenštinou, architektura je typická pro meziválečné období dvacátých a třicátých let minulého století.

Lidé korzují kolem řeky Už, přes kterou vede Masarykův most. S přátelskou a bratrskou pomocí slovenské diplomacie se přes něj přesouvám k sídlu oblastní rady, typické prvorepublikové budově.

Kdybych nevěděl, že je válka, rozhodně by mě to při pohledu na město nenapadlo.

V sídle oblastní rady už mě čeká schůzka s předsedou Zakarpatské oblastní rady, civilní správou v době mírové. Vnímám po dlouhé době první připomínky války.

Před budovou jsou policisté se samopaly, v budově je jich ještě více a na plošině v mezipodlaží jsou dva vojáci se zbraněmi za ohradou pytlů s pískem. Pro lepší představu, zkuste si v mysli promítnout návštěvu úřadu v budově z první republiky.

Čubyrko: Velmi si vážíme pomoci z Česka

Předseda oblastní rady Volodymyr Čubyrko zrovna končí jednání s rakouskými emisary, následně se přemisťujeme do jeho pracovny.

Ukrajinská vlajka je samozřejmost, na pracovním stole se ale skrývá skutečná pamětihodnost, památka na první republiku, originál stará fotografie s Masarykem.

Usedáme k rozhovoru a dozvídám se, že v celé oblasti je na dvě stě tisíc uprchlíků z jiné části Ukrajiny, jen v Užhorodě je na osmdesát tisíc běženců.

Civilní správa ve spolupráci s tou vojenskou vše prý zvládá. Uprchlíci jsou ubytovaní ve školách, hotelech, penzionech i v soukromých bytech. Místní děti kvůli tomu nechodí do školy, učí se doma, případně na dálku.

Potravin je dostatek a Čubyrko si proto s vděkem pochvaluje humanitární pomoc z České republiky. K jejímu prvotnímu zajištění stačil prý jeden telefonát, obzvláště zmiňuje pomoc z kraje Pardubického, v daný den přijela pomoc z Vysočiny.

Foto: Novinky

Volodymyr Čubyrko, předseda zakarpatské oblastní rady

Zásadní je veřejný pořádek. Zákaz prodeje alkoholu je preventivní opatření, aby démon alkoholu nenadělal příkopy mezi místními. Problémové osoby, které zpravidla přijely „ve velkých autech“, kontroluje posílená policie a domobrana.

V době války totiž vystrkují růžky různé existence, říká Čubyrko. Auta lidí, kteří porušují zákony, jsou zabavena pro armádu a dotyční lidé jdou do boje.

Po rozhovoru jdu na schůzku v kavárně na promenádě u řeky Už s lékařem a profesorem Státního institutu ve Lvově Jurajem Perstou, který léčí místní i uprchlíky v medicínském centru Diamed, specializuje se na chirurgii a neurologii.

Dozvídám se, že léků je zatím dostatek, vláda v Kyjevě hradí veškerou potřebnou péči ve zdravotnických zařízeních, soukromých i státních.

Perestaj: V Užhorodu zůstaneme i během války

Pacientů je sice více, protože je potřeba se postarat o nově příchozí, je ale dost i na léčbu chronicky nemocných, na dialýzu apod.

Válka zatím na město nejvíce dolehla při několika poplašných sirénách leteckého ohrožení, největší problém byl s přenášením lidí upoutaných na lůžko, jinak je největším projevem války zesílená bezpečnost a více pacientů.

Sympatický a úctyhodný profesor středního věku rozhovor uzavírá prohlášením, že pokud by válka přišla až do Užhorodu, zůstane a bude léčit.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde: 

Rozhovor s lékařem Jurajem PerstouVideo: Novinky

Zatím se válka ale městu ve své nejhroznější podobě vyhnula, nejbližší byl raketový útok ve Lvově na skladiště munice a vojenskou základnu.

Podle místních úřadů ale v Užhorodě vojenský materiál není, místní letiště je z části na slovenské straně, takže útok na něj by byl možnou příčinou pro případnou třetí světovou válku.

Při cestě zpátky na Slovensko lituji přítomné uprchlíky a doufám, že se do Užhorodu vrátím znovu v době míru. Nejen já snad využiji originální QR kód v letáku pro turisty, který v mapě vyznačí všechny pamětihodnosti na dobu společného státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám