Hlavní obsah

Je čas balit! Ukrajinské ministerstvo si dělá legraci z panikařících Rusů na Krymu

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo ve čtvrtek na sociálních sítích video, kterým si rýplo do Rusů trávících dovolenou na anektovaném Krymu. Reaguje tak na fotografie a videa ruských občanů prchajících z poloostrova, kde v úterý v Novofedorivce hořela ruská letecká základna Saki.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Výbuch na ruské vojenské základně na Krymu při pohledu z pláže Saki

Článek

„Tohle léto jste měli na výběr z několika možností,“ hlásá za začátku video podkreslené hitem Cruel Summer (Kruté léto) od britské dívčí skupiny Bananarama. Na záběrech jsou vidět luxusní resorty ve Spojených arabských emirátech, Turecku a na Kubě.

V kontrastu se sluncem zalitými plážemi a hotely se pak objevují záběry z hořící ruské základny na Krymu, kde podle oficiálních informací zemřel jeden člověk a dalších 13 lidí se zranilo. Výbuch rovněž poškodil desítky domů.

Experti zkoumající satelitní snímku z místa explozí ale soudí, že obětí mezi ruským vojenským personálem bude mnohem víc, řádově desítky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé prchají z Krymu.Video: Reuters

Ukrajinské ministerstvo si dobírá prchající Rusy, kteří si místo dovolené ve zmíněných destinacích vybrali právě Krym a nyní prchají pryč. „Velká chyba! Čas vyrazit domů. Krym je Ukrajina,“ vzkazuje ministerstvo Rusům.

Paniku mezi Rusy pobývajícími na Krymu povzbuzují šířící se informace, podle nichž se Ukrajinci chystají zasáhnout Kerčský most spojující poloostrov s ruskou pevninou. Už třetí den se před ním tvoří kolony dlouhé desítky kilometrů.

Na ruských telegramových kanálech se také šíří video, které ukazuje údajně zvýšené hodnoty radiace po úterních explozích na letecké základně Saki.

„Nechci odjet, cítím se tu jako doma.“ Rusové hromadně opouštějí Krym

Evropa

Rusko poloostrov Krym anektovalo v roce 2014 a drtivá většina mezinárodního společenství tento krok neuznává a považuje ho za nelegální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Krymu byla zasažena ruská letecká základna.Video: Reuters

„Je tady tak krásně. Nechci odjet. Zvykla jsem si tu, cítím se jako doma,“ vzlyká jedna z Rusek, která se na Krymu usadila. Také její nářek se stal součástí satirického videa, jenž získalo na Twitteru ke čtvrtečnímu odpoledni přes 31 tisíc „lajků“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám