Hlavní obsah

Co zbylo po bojích v Charkově? Korespondent Novinek přináší záběry ze zničeného sídla guvernéra

Charkov, druhé největší ukrajinské město, se vzpamatovává z ruského útoku. Korespondentovi Novinek se podařilo dostat do jedné ze zničených budov, a ukázat tak mrazivou realitu, která po bojích nastává. Všude je nepořádek, hromada zničeného majetku či chybějí celá patra.

CharkovVideo: Jan Husár, Novinky

 
Článek

Rozpadlou budovou, kterou zpravodaj Novinek ve videu prochází, je sídlo regionální rady, ve které za normálních okolností sídlí guvernér charkovské oblasti.

Budova byla zničena na začátku války během tvrdých bojů, které v Charkově proběhly. Na některých záběrech jsou vidět náboje a zbytky molotovových koktejlů.

Zvenku znějí sirény. Uvnitř leží vyražené dveře, okna prakticky neexistují, všude jsou střepy, kusy zdí, zbytků vybavení a obrovský nepořádek.

V jedné místnosti leží na zemi kabát, je vidět, že lidé byli nuceni opustit budovu ve spěchu.

Jedna z místností regionální rady v Charkově

Nemají elektřinu, spí ve sklepě, ale zůstávají. Korespondent Novinek mluvil s obyvateli Charkova

Válka na Ukrajině

Do okolí také dopadlo několik raket. Charkov na východě Ukrajiny se stal na začátku invaze jedním z hlavních cílů ruského útoku.

V současné době se ukrajinské protiofenzivě daří držet ruské síly ve čtyřicetikilometrové vzdálenosti od města.

Okna už zde neexistují.

Ukrajinské síly také z rukou ruských okupačních vojsk osvobodily další obce v Charkovské oblasti na východě země – Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky.

V úterý to ve svém pravidelném večerním hlášení oznámil generální štáb ukrajinské armády. Podle agentury Reuters by ukrajinská protiofenziva v oblasti mohla znamenat posun ve vývoji války a ohrozit ruský postup.

Reklama

Výběr článků

Načítám