Hlavní obsah

Ani slzy nám už nezbyly, říkají příbuzní lidí z Mariupolu

„Doufám, že moje matka a babička žijí. Nejvíc, co si přeji, je uslyšet jejich hlasy,“ říká Antonina Skobinová, ukrajinská tanečnice žijící v USA, která se už dva měsíce nemůže spojit s příbuznými z obléhaného Mariupolu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odklízejí trosky z vybombardovaného divadla v MariupoluVideo: AP

 
Článek

Žili tam její matka, babička i dědeček. Ten zemřel v době blokády kvůli nedostatku léků. „Nejdříve jsem neustále plakala a nemohla jsem uvěřit, že se to tam skutečně děje. To je opravdová fyzická bolest,“ sdělila Antonina BBC o tom, jak vnímá tragédii.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Obyvatelé zničeného Mariupolu

„Teď už jen vyčkáváme… Ani slzy nám už nezbyly, i když cítím, jak se mi hrnou do očí,“ dodává mladá žena, trojnásobná mistryně USA v tanci.

„Naposledy jsem mluvila s matkou na začátku března a v telefonu zněly výbuchy a střelba. Řekla mi, že ve městě odpojili elektřinu, topení i vodu a že se v bytě schovávají,“ uvedla.

Koridory pro odchod z Mariupolu byly past, tvrdí tamní radnice

Evropa

„Matka mi však říkala, že nemůže odjet kvůli svému ochrnutému otci. V jeho stavu by se nikam nedostali. Proto zůstala s rodiči,“ vypráví. Přes sousedy Antonina zjistila, že její dědeček už nežije. „Kvůli cukrovce potřeboval denně injekce inzulínu. V polovině března zemřel, protože neměl léky. Vím, že jej soused pohřbil před domem na zahradě,“ dodala.

Netuší přitom, co se po jeho smrti stalo s její matkou a babičkou. „Nevím, zda se dostaly z Mariupolu. Možná jsou tam stále nebo jsou možná v nějakém filtračním táboře. Nevím… Každou chvíli čekám na jejich zavolání,“ dodává tiše.

Síť spojuje

Válečný chaos rozdělil tisíce lidí, kteří se zoufalé snaží vypátrat své blízké. Kateryna Osadcha, bývalá ukrajinská modelka a moderátorka, založila na síti Telegram skupinu Hledání zmizelých, do které se přihlásilo na 80 tisíc uživatelů.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Obyvatelé zničeného Mariupolu

„Je bolestné číst o ztracených dětech nebo o dětech, které pátrají po rodičích,“ uvedla. Podle jejích slov se díky skupině našlo navzájem asi 300 přihlášených.

Reklama

Výběr článků

Načítám