Hlavní obsah

Nejromantičtější názvy českých měst podle čtenářů Novinek

Novinky, Andrea Zunová

Nejen v zahraničí je možné najít města s romantickými názvy. I v Česku se dá valentýnská oslava pojmout jako návštěva osady, vesnice, či městečka s názvem, který k lásce vybízí. A není to jen Milostín, kam mohou zamilovaní posílat svá valentýnská přání. Čtenáři Novinek zaslali mnoho tipů na takové zamilované výlety.

Článek

Nejvíce názvů českých vesniček se pojí s milováním. A tak se například mezi Benešovem a Vlašimí nachází vesnička Milovanice. Malá vesnice ve východních Čechách se zase jmenuje Milovy a nachází se asi 15km od Města Polička v okrese Svitavy. U Klatov lze najít obec Milence, u obce Kladky pak Milkov, nedaleko Lysé nad Labem jsou to Milovice, malou obec se stejným názvem mají také u Mikulova na Jižní Moravě.

Romantickými názvy se honosí obec Rozkoš v okrese Znojmo, u Bečova nad Teplou je pak Krásno a na Rakovnicku pak Drahouš.

Čtenářka Kateřina Sedlická zaslala mailem dokonce návod pro všechny zamilované. Nejkratší cestu do "vsi zamilovaných" podle ní mají obyvatelé Mladé Boleslavi - ves Láskov mají hned za humny.  "Někomu by se naopak mohla hodit Cukrovna v Železných horách a cvrlikajícím by jistě přišla vhod Broučkova lhota u Tábora".  Obyvatelé na Rokycansku se podle ní mohou vydat do Holoubkova, či Medového Újezdu.

"Ti, co tuší staroslovanský základ slova "kochaný" - milovaný, mohou s úspěchem využít ke své zamilované pouti všechny Kochánky, Kochánov a Kochánovice," napsala Kateřina Sedlická.  Z Libáně (o. Jičín) je to pak jen kousek do Milkovic.

Pro zamilované je pak ideální návštěva Ráje, který je hned dvakrát na Kokořínsku a také u Golčova Jeníkova a v Karviné.

Láska zasáhla i do názvu města Lásenice u Jindřichova Hradce, či obce Holáska. A rozverné myšlenky jistě napadají obyvatele Laškova nedaleko Olomouce.

Drsnější nátury pak mohou navštívit Pičín a Kozičín v okrese Příbram, nebo dokonce osadu Šukačku, která je asi 2 km západně od Javorné na Šumavě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám