Hlavní obsah

Lechtivé vaření aneb Láska prochází kuchyní

Právo, Eva Müllerová

Jedním z nejpůsobivějších rituálů dvoření je pozvání ke stolu. Chuťový i sexuální zážitek mají totiž mnoho společného. Oba přinášejí slast. A kdy jindy než o Valentýnu je chvíle vhodná k vyzkoušení.

Článek

Lidé se odedávna pídí po jídlech, kde se tyto účinky spojují. Takže se už po celá staletí tradují pokrmy s pozitivním vlivem na sexuální libido a vitalitu.

Jak tato afrodisiaka fungují?

  • Nastartují v těle látkovou přeměnu (metabolismus). * Povzbudí centrální nervovou soustavu.
  • Prokrví pohlavní orgány a zvýší jejich dráždivost.
  • Vyvolávají rozjaření.

Chce to víc zinku

Naši předkové přikládali povzbudivé účinky určitých jídel magii. Dnes víme, že jsou dílem některých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Prim mezi nimi hrají vitamíny řady B a hlavně zinek. Při jejich nedostatku se u mužů a žen významně snižuje sexuální touha.

Ale i nejsilnější afrodiziaka se minou účinkem, pokud se člověk přejí. Na lůžku mu pak zůstane jen jediná touha - co nejdřív usnout. Chystají-li se milenci na vášnivou noc, měli by jíst do polosyta a nejméně hodinu před akcí S (sex).

A pozor. Dramatik Euripidés sice tvrdil, že kde není víno, není láska, ale předchozí pravidlo platí i pro alkohol. Dvě sklenky dobrého vínka změní řadu žen v sexuální dračice, sex po dvou sedmičkách je ovšem spíš na draka.

Správně se naladit

Inspiraci pro valentýnský stůl lze najít v knize Lechtivé vaření, do níž afrodiziakální jídla vymysleli Filip Sajler a Ondřej Slanina, známí televizní Kluci v akci.

Maria Froydová, autorka kuchařky, ještě dál doporučuje:

„Aby si užila nejen chuť, ale všechny smysly, je nutné vyladit i prostředí. K jídlu patří světlé barvy, tónované odstíny podporující chuť i milé rozpoložení. Hlavně skořicová a oranžová, tóny červené, zelená a modrá jsou příliš studené. Intimitu stolování ovlivní i způsob osvětlení. Úsporné zářivky s chladnými, bodavými paprsky nebývají to pravé. Je dobré volit měkké žluté světlo nebo příjemné plamínky svíček. Dobrá krmě voní, byla by tedy škoda ji míchat například s vonnými tyčinkami.“

A jaký lechtivý recept dostal ji? Neodolala mušlím s kokosovým mlékem a banánovým nugetkám se zázvorovou majonézou (recepty máme v redakci).

Pro krásné milování

NázevÚčinekZdroj
Vitamíny řady BPřenos nervových vzruchůLuštěniny, mořské ryby
Vitamín CPodpora plodnostiCitrusy, jahody, papriky
Vitamín ETvorba zdravého spermatuOřechy, semena, klíčky
ZinekNezbytný pro chod pohlavního systémuTmavé maso, arašídy
SelénPodpora sexuální vitalityMléčné výrobky, para ořechy
HořčíkPružnost svalůCelozrnné pečivo, listová zelenina

NÁPADY PRO SVATOVALENTÝNSKÝ STŮL

Kaviár a šampaňské (2 porce)

Kaviár a šampaňské (2 porce)

100 g lososového kaviáru, 1 vejce, 50 g plnotučné zakysané smetany, snítka kopru, 40 g červené cibule, 1 citrón

Těsto: 80 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, 20 g droždí, sůl, špetka cukru, olej na pečení

Jedno vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí jemně nasekáme, červenou cibuli nakrájíme na kostičky, citron rozdělíme na šestiny. Ve vlažném mléku smícháme droždí s cukrem i hladkou moukou a necháme vyběhnout. Přidáme vejce, osolíme, vypracujeme hladké lité těsto a na 20 minut je uložíme na teplé místo. Z vykynutého upečeme lívance. Kaviár v originálním obalu podáváme na ledové tříšti, obložený mističkami se sekaným vejcem, zakysanou smetanou s posekaným koprem, nakrájeným citrónem a cibulkou.

Chřest s jahodovým sorbetem a chilli-mátovým karamelem (2 porce)

Chřest s jahodovým sorbetem a chilli-mátovým karamelem (2 porce)

160 g chřestu, 1 citron, 300 ml vody, 200 ml bílého vína, 80 g jahodového sorbetu, 50 g cukru krupice, 50 ml vody, 1 malá chilli paprička, 1 malý svazek máty

Vodu, víno a šťávu z citrónu přivedeme k varu, vložíme chřest a necháme 3 minuty spařit. Poté jej přemístíme na 2 minuty do ledové vody, vyjmeme, necháme okapat a dobře vychladíme v ledničce. Do malého kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme vodou a necháme rozpustit. Mátu i chilli papričky posekáme na jemné nudličky, nasypeme je do cukrového rozvaru a necháme krátce přejít varem. Chřest podáváme přelitý karamelem s kopečkem jahodového sorbetu.

Ořechové suflé s medovou omáčkou (5 porcí)

Reklama

Související články

Začala sezóna ústřic

Ústřice jsou velmi oblíbenou pochoutkou všech labužníků a to již od starověkého Řecka a Říma. Ve zdejší kuchyni byly považovány za výtečné afrodiziakum...

Když valentýnská večeře, tak stylová

Velmi originální valentýnský recept vám přináší šéfkuchař restaurace Červená Tabulka Tomáš Iltis. Pokud nemáte chuť, čas nebo náladu si jídlo připravit sami,...

Proč se nezasnoubit přímo na Valentýna

Valentýnský večer patří mezi ty nejromantičtější večery vůbec a přímo svádí k možnostem jak posunout dosavadní vztah dál. Kdy jindy může být vhodnější okamžik...

Výběr článků

Načítám