Hlavní obsah

Vztahy jsou odrazem vlastní sebedůvěry a respektu

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať si to přiznáme, nebo ne, svátek svatého Valentýna nás neobejde. Řadu lidí dokonce otravuje, říkají, že nic takového neslavili a slavit nebudou. Jenže mu stejně neuniknou a v tyto dny o něm jednoduše nemůžou nevědět.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovaní mají o Valentýnu možnost dokázat si své city

Článek

Zamilovaní však mají o důvod víc si vyznat lásku, obdarovat se a Valentýna si užít. Někteří zadaní, ale už ne tak docela zamilovaní, si třeba také vymění malou pozornost. Někdo z hecu, jiní jen tak, že je příležitost v kalendáři. Dvojice, jež se o nic podobného nezajímají, svátek přejdou jako každý obyčejný den.

Nezadaní Valentýna nemusí

„Mě štve. Připadá mi stupidní a diskriminační,“ zlobí se čtyřiapadesátiletá rozvedená Zdena, která si už zvykla žít sama, spokojená s prací a s rodinami svých dětí.

Splín má z Valentýna i třicetiletá Naďa. Je sama a dny kolem 14. února jí obzvlášť připomínají to, na co nechce myslet. „Že mi tikají biologické hodiny, ale nemám partnera. Snažím se netlačit na pilu, jenže když se ten den blíží, není mi moc dobře, připadám si jako outsider,“ přiznává.

„Mně přijde bláznění kolem svátku, který se snažíme osvojit, směšné. Myslím, že je to akce hlavně pro podnikatele, po Vánocích by neměli tržbu, lidi šetří, a tak se jim pokladny zase trochu naplní,“ říká třiatřicetiletý Lukáš a dodává: „Momentálně jsem sám, ale kdybych měl dívku, stejně bych jí jen pro tu legraci něco koupil, vždyť to není nic proti ničemu.“

Dárek jen tak

Motivující je odpověď jednapadesátileté Věrky na moji minianketu k Valentýnu. „Upřímně, svátek je mi lhostejný, ale letos jsem si řekla, že ho přesto oslavím, a dala jsem si inzerát do seznamky na internetu. Pojala jsem to s humorem, také s odkazem na Valentýna a kupodivu se mi pár vtipných mužů ozvalo. Když jsem eliminovala odpovědi, zbyli dva zajímaví. V tuto chvíli ještě nevím, se kterým z nich budu slavit, ale i tak je to lepší než dělat, že Valentýn neexistuje,“ říká deset let rozvedená úřednice.

Poslední z dotazovaných, dvaačtyřicetiletá Zdenka, stále dobrovolně svobodná, prý muže nehledá, ale valentýnské dárky si kupuje jen tak, sama pro sebe.

Seznamte se sami se sebou

Většina lidí je ovšem nastavená na párové soužití a chce mít vedle sebe toho pravého nebo tu pravou stále, nejen na svátek zamilovaných, což potvrzuje psychoterapeutka Pavla Kubášková:

„Myslím, že je dobré jít životem s někým, o koho se dá opřít. Ale potkat toho, kdo je opravdu sám se sebou vyrovnaný a neřeší si žádné mindráky, není snadné. Je třeba být osobně nad věcí a znát sami sebe. Takže bych doporučila jako první krok před seznamováním udělat seznamku se sebou samotným. Je škoda, že u většiny lidí něco takového probíhá až v pozdních letech, někdy bohužel vůbec.“

Vztahy, vztahy, vztahy

Lépe se čelí nástrahám života, krizím finančním i osobním v páru. Proto dělá dobře každý, kdo věnuje soužití ve dvojici stejnou pozornost, jakou má pro spoustu dalších, méně podstatných oblastí života.

„Za mnou přicházejí často lidi po rozchodech, s problémy se seznamováním, s tím, že se jim v každém vztahu opakuje určitý model,“ uvádí psychoterapeutka a pokračuje: „Je to o nás, jak moc jsme spokojeni sami se sebou a respektujeme sebe. Svět mnohých z nás je v disharmonii, zmateně pobíháme a nikdo není obrazně řečeno u svého stromu. Čerpáme z jiných, ale ti nás nenaplňují.

To všechno dává prostor pro závislosti. Přilepíme se na někoho ve snaze zaplnit prázdná místa a zaplníme je nejistotou, která s námi může manipulovat. Takže pokud řeším vztahy, začínám u hledání vlastní důvěry a respektu, vlastní síly. Je to dlouhá cesta, ale vyplatí se. Pak se vztahů nemusím bát.“

Někdo má peníze, jiný partnera

Ne každý může mít všechno. Kdo je bohatý, nemusí být šťastný v lásce, někdo, dalo by se říci chudobný materiálně, má tolik osobního štěstí, že by mohl rozdávat. Tohle si říkám, když si občas poslechnu polední relaci Českého rozhlasu 2 stanice Praha, kde se hraje na přání. Někdy mě až dojímají vzkazy lidí, kteří dávají zahrát někomu ze svých blízkých. Z jejich slov je znát spousta lásky v rodině.

I když se říká, že potvory - ženy i muži -mají v lásce víc štěstí, nedá se to zobecnit. Asi se to partnerské štěstí usídlí tam, kde vládne harmonie. Tam je mu nejlépe. To znamená, že kdo hledá a nenachází, může zkusit popracovat na své vyrovnanosti. I tohle je cesta.

Na každého kdosi někde čeká

„Jednou jsme se ve Švýcarsku bavili s mojí učitelkou Sandrou Ingermanovou o vztazích. Vdávala se pozdě, bylo jí kolem pětačtyřiceti a je velmi šťastná,“ vypráví Pavla Kubášková. „S manželem se potkali jako dva dospělí lidé,“ pokračuje.

„On byl po rozvodu a po mnoha psychoterapiích, díky kterým se našel a začal se respektovat, a Sandra už také měla ledacos za sebou a věřila si. Řekla bych,“ dodává psychoterapeutka Pavla, „že je to o sebeúctě. Kdo respektuje sám sebe, respektuje ostatní a nevytváří prostor pro manipulaci ani sám nemanipuluje.“

Saturn nás otestuje

Během tohoto a příštího roku budeme mít všichni možnost poznat sami sebe a mnozí pochopí, proč se jim nedaří vybudovat vztah, jaký si přejí. Upozorňuje na to kartářka a věštkyně Hana Váňová. Říká, že nás to naučí Saturn, který se bude letos i příští rok pohybovat ve dvou znameních - Panna a Váhy.

Některé vztahy se upevní, jiné skončí, hlavně ty vyčpělé, udržované jen strachem ze samoty. „Mnohdy strach z nejistoty brzdí to krásné, co bychom mohli ještě prožít,“ připomíná Hana Váňová:

„Saturn ve znamení Vah prověří vztahy krátkodobé i dlouhodobé a těm, co partnera nemají, ukáže, proč tomu tak je. Ale ti, co se o svůj vztah starali, budou spokojeni.“

Malá zkouška

„Každý hledá ideál, většinou si vytvoří iluzi a čeká. Pak je zklamaný, ale ne z partnera, ve finále sám ze sebe,“ dodává Hana. Podle jejích slov se zamilováváme do představ svých vlastních představ. „Chceme měnit druhého, ale zapomínáme měnit sebe. Umíme vyjmenovat sto zásad pro budoucího partnera, ale alespoň jednu pro sebe, to nedokážeme,“ upřesňuje a nabízí osvědčený test, který může být počátkem k poznání sebe sama a vykročením na cestu za trvalým vztahem.

Zkuste si napsat na papír 5 vlastností, které NESNÁŠÍTE na protějšku (svobodní na přátelích, známých). Než si přečtete co s tím, klidně to ještě změňte. Těchto 5 vad je váš nedostatek, který se zrcadlí prostřednictvím druhého. Příklad: Je nespolehlivý - jsem nespolehlivá. Málo si mě všímá - jsem egoistka. Holduje alkoholu - mám v sobě sklony k závislosti. Je agresivní - jsem agresivní.

„Kdo nesouhlasí, nechce si přiznat své nedostatky a snaží se je měnit na druhém,“ upozorňuje Hana Váňová a dodává: „Recept na ideální vztah neexistuje. Všechny potíže a překážky by měly ve vztahu ukazovat naše vlastní mezery, které nejsme schopni vyřešit. A proto se nám dokola objevují stále stejní partneři, abychom pochopili, že ukazují náš vlastní nedostatek. Pochopením a překonáním překážky se vztah upevní a je připraven jít dál."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám