Hlavní obsah

Fejeton: Obstát na Valentýna je takřka nemožné

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani při šestém pohledu do kalendáře se mi nedaří změnit ten nechutný fakt, že na nás opět zaútočí armáda baculatých andílků, plyšových potvůrek se srdcem na dlani a kýčovitých ozdob ve tvaru srdce. S tímto datem, jehož jméno se neodvažuji vyslovit, je spjatá i oblíbená diskuse napadající oblíbený americký svátek a stále znovu opěvující český první máj.

Foto: Profimedia.cz

Tváří se, že o vyznání nestojí? Nevěřte jí.

Článek

Ano, stále se najdou lidi, kteří s oblibou opakují, že oni s partnerem se povznášejí nad tento svátek bez tradice a vydávají se hledat rozkvetlou třešeň, aby vášnivým polibkem vyjádřili své vřelé city. Chlubit se takovou tradicí je asi stejně rozumné jako oblékat se znovu do plísňáků, protože to velí módní trendy. Svátek spojený s oslavami práce, kdy se na závěr většina populace u ohně vydatně obveselí alkoholem všeho druhu a pak vyráží do porostu hledat rozkvetlý důkaz lásky, romantikou přímo čiší.

Poznat třešeň je v pokročilé hodině obvykle nad síly připitých romantiků, a tak berou za vděk vším, co vyráží ze země, pouliční osvětlení nevyjímaje. Rozlišovací schopnosti se ztrácejí zcela, a tak se ani nemůžete divit, že vás partner místo k Máchovi zavede k Nerudovi řka, že žádná to zatím nepoznala a nevadilo jí to. Ano: „My bychom vzhůru k nebesům a jsme zde Zemí spjatí...“  Nevadí, stejně člověk z lásky přejde i podobné excesy.

Všichni pošilhávají po těch ostatních a snaží se zaujmout nějaký přijatelný postoj.

Snad proto tu máme i svatého Valentýna, který každoročně zkouší, co partnerské vztahy vydrží. Muži nevědí, jak se k tomu postavit, a ženy si hrají na pragmatičky, které o nic nestojí, ačkoli očekávají postel posypanou plátky růží a náušnice s diamanty vybroušenými do tvaru srdce.

Bojovnou náladu ještě podtrhují celebrity, které nadšeně vyprávějí o koupeli v šampaňském, večeři na špičce Eiffelovky nebo alespoň Petřínské rozhledny a romantické projížďce ve spřežení taženém labradorskými štěňátky s růžovými srdíčky kolem krku.

Kolegyně si vzájemně sdělují, že „ten jejich blázen jim zase koupil tak strašně drahou kytku a ona mu přece říkala, že je to nesmysl“. Všichni pošilhávají po těch ostatních a snaží se zaujmout nějaký přijatelný postoj.

Je to nevděčná pozice. Jak se chcete okázale vybodnout na den, kdy všichni očekávají nějaký důkaz lásky? Vy přece také máte svého partnera rádi a také chcete, aby vás miloval. Je vám sice jasné, že to nemusí být v předem stanovený den, ale když všichni ostatní... Celé to může mít jediný konec. Hádku, protože dárek nebyl, hádku, protože dárek byl nebo hádku z nějakého jiného valentýnského důvodu.

Po vzoru Banánových rybiček mám jednu radu: Co takhle udělat z Valentýna únorový přestupný den? Děs z nedostatečného vyjádření vřelých citů by se tak objevoval pouze jednou za čtyři roky. Bohužel by se ale nejspíš našel jiný svatý vhodný k oslavám zamilovaného stavu. V Británii už ho dokonce mají, jmenuje se svatý Raphael a k oslavám lásky je prý daleko vhodnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám