Lidé se odedávna pídí po jídlech, kde se tyto účinky spojují. Takže se už po celá staletí tradují pokrmy s pozitivním vlivem na sexuální libido a vitalitu.

Jak tato afrodisiaka fungují?

  • Nastartují v těle látkovou přeměnu (metabolismus). * Povzbudí centrální nervovou soustavu.
  • Prokrví pohlavní orgány a zvýší jejich dráždivost.
  • Vyvolávají rozjaření.

Chce to víc zinku

Naši předkové přikládali povzbudivé účinky určitých jídel magii. Dnes víme, že jsou dílem některých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Prim mezi nimi hrají vitamíny řady B a hlavně zinek. Při jejich nedostatku se u mužů a žen významně snižuje sexuální touha.

Ale i nejsilnější afrodiziaka se minou účinkem, pokud se člověk přejí. Na lůžku mu pak zůstane jen jediná touha - co nejdřív usnout. Chystají-li se milenci na vášnivou noc, měli by jíst do polosyta a nejméně hodinu před akcí S (sex).

A pozor. Dramatik Euripidés sice tvrdil, že kde není víno, není láska, ale předchozí pravidlo platí i pro alkohol. Dvě sklenky dobrého vínka změní řadu žen v sexuální dračice, sex po dvou sedmičkách je ovšem spíš na draka.

Správně se naladit

Inspiraci pro valentýnský stůl lze najít v knize Lechtivé vaření, do níž afrodiziakální jídla vymysleli Filip Sajler a Ondřej Slanina, známí televizní Kluci v akci.

Maria Froydová, autorka kuchařky, ještě dál doporučuje:

„Aby si užila nejen chuť, ale všechny smysly, je nutné vyladit i prostředí. K jídlu patří světlé barvy, tónované odstíny podporující chuť i milé rozpoložení. Hlavně skořicová a oranžová, tóny červené, zelená a modrá jsou příliš studené. Intimitu stolování ovlivní i způsob osvětlení. Úsporné zářivky s chladnými, bodavými paprsky nebývají to pravé. Je dobré volit měkké žluté světlo nebo příjemné plamínky svíček. Dobrá krmě voní, byla by tedy škoda ji míchat například s vonnými tyčinkami.“


A jaký lechtivý recept dostal ji? Neodolala mušlím s kokosovým mlékem a banánovým nugetkám se zázvorovou majonézou (recepty máme v redakci).

Pro krásné milování

NázevÚčinekZdroj
Vitamíny řady BPřenos nervových vzruchůLuštěniny, mořské ryby
Vitamín C Podpora plodnostiCitrusy, jahody, papriky
Vitamín ETvorba zdravého spermatu Ořechy, semena, klíčky
ZinekNezbytný pro chod pohlavního systémuTmavé maso, arašídy
SelénPodpora sexuální vitality Mléčné výrobky, para ořechy
HořčíkPružnost svalů Celozrnné pečivo, listová zelenina

NÁPADY PRO SVATOVALENTÝNSKÝ STŮL

Kaviár a šampaňskéKaviár a šampaňské (2 porce)

100 g lososového kaviáru, 1 vejce, 50 g plnotučné zakysané smetany, snítka kopru, 40 g červené cibule, 1 citrón

Těsto: 80 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, 20 g droždí, sůl, špetka cukru, olej na pečení

Jedno vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí jemně nasekáme, červenou cibuli nakrájíme na kostičky, citron rozdělíme na šestiny. Ve vlažném mléku smícháme droždí s cukrem i hladkou moukou a necháme vyběhnout. Přidáme vejce, osolíme, vypracujeme hladké lité těsto a na 20 minut je uložíme na teplé místo. Z vykynutého upečeme lívance. Kaviár v originálním obalu podáváme na ledové tříšti, obložený mističkami se sekaným vejcem, zakysanou smetanou s posekaným koprem, nakrájeným citrónem a cibulkou.

Chřest s jahodovým sorbetem a chilli-mátovým karamelemChřest s jahodovým sorbetem a chilli-mátovým karamelem (2 porce)

160 g chřestu, 1 citron, 300 ml vody, 200 ml bílého vína, 80 g jahodového sorbetu, 50 g cukru krupice, 50 ml vody, 1 malá chilli paprička, 1 malý svazek máty

Vodu, víno a šťávu z citrónu přivedeme k varu, vložíme chřest a necháme 3 minuty spařit. Poté jej přemístíme na 2 minuty do ledové vody, vyjmeme, necháme okapat a dobře vychladíme v ledničce. Do malého kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme vodou a necháme rozpustit. Mátu i chilli papričky posekáme na jemné nudličky, nasypeme je do cukrového rozvaru a necháme krátce přejít varem. Chřest podáváme přelitý karamelem s kopečkem jahodového sorbetu.

Ořechové sufflé s medovou omáčkouOřechové suflé s medovou omáčkou (5 porcí)

30 g másla, 20 g cukru krupice, 2 žloutky, 2 bílky, 20 g cukru krupice, 50 ml koňaku, 50 ml ořechového likéru, 40 g mletých ořechů, 40 g mletých Bebe sušenek, máslo a moučkový cukr na vysypání formiček
Medová omáčka: 170 ml mléka, 50 g medu, 3 žloutky, 20 g cukru krupice, citrón, sekt, 100 g ušlehané šlehačky
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny, z bílků a cukru připravíme volnější sníh. Obě hmoty promícháme, přidáme koňak, likér, oříšky a Bebe sušenky. Těsto rozdělíme do máslem vymazaných a moučkovým cukrem vysypaných formiček a pečeme 15-20 minut ve vodní lázni při 220 °C. Podáváme s medovou omáčkou. Mléko a med svaříme. Žloutky a cukr vyšleháme do husté pěny, do níž postupně přiléváme připravené medové mléko. Šleháme až do úplného vychladnutí. Před podáváním přidáme pár kapek citrónu, sektu a ušlehanou smetanu.