Hlavní obsah

Valentýn - svátek zamilovaných nebo komerce?

Novinky, das

Asi neexistuje žádný jiný svátek, který je spojen s takovou vlnou emocí jako Valentýn. Někteří lidé tento svátek milují, jiní ho zatracují. V každém případě je jen na každém z nás, jak se k tomuto svátku postavíme. Ale proč si právě v tento den neudělat výjimečný večer, který nás odpoutá od stereotypu všedních dní?

Článek

Legenda o svatém Valentýnovi vypráví o mučedníkovi z doby římského císaře Claudia II. Duševně nemocný císař se prý rozhodl zrušit manželství, neboť ženatí muži podle něj nebyli dobrými válečníky.

Kněz Valentýn však přes císařův zákaz tajně dál oddával milence, za což byl uvržen do vězení a popraven. Poslední vzkaz, který Valentýn poslal dceři vězeňského dozorce před svou smrtí, zněl "Od Tvého Valentýna". A tak si od té doby v den svátku Sv. Valentýna zamilovaní lidé posílají a dávají tyto "Valentýnky" s vyznáním lásky.

Dnes už má svátek zamilovaných spíše komerční než církevní charakter, a to nejen u nás v Evropě, ale především za oceánem. Kuriozitou je, že lidé v USA si právě v únoru říkají u oltáře nejčastěji své „ano“, ale zároveň se v tomto měsíci i nejčastěji rozvádějí.

Také u nás se čtrnáctý únor a s ním spojený svátek všech zamilovaných docela dobře zabydlel. Výlohy jsou plné nejrůznějšími zamilovanými motivy, sladkostmi a dárky ve všech odstínech červené. Obchodníci se snaží vytěžit z tohoto svátku maximum. A podle posledních průzkumů se jim to každým rokem daří lépe. Již několik let po sobě právě v tento den padají rekordní tržby.

Reklama

Související témata:

Související články

Internetem kolují zavirované valentýnky

Zavirované valentýnské vzkazy se již začaly objevovat na internetu. Uvedl to výrobce antivirů Eset. Společnost již zachytila zachytila nové verze červů Nuwar,...

Výběr článků

Načítám